Goede Zorg Proef Je; ICAI-lab Precision Health; groente en fruit online verspillingsschap voedselverspilling, Duurzaam eten verspilling, Vitalnext

Meer ziekenhuizen voor gezonde en duurzame voedingskeuzes voor patiënten

Negen nieuwe ziekenhuizen doen als zogeheten ‘voorhoedeziekenhuis’ mee aan het project Goede Zorg Proef Je van de Alliantie Voeding in de Zorg. Het totaal aantal deelnemende ziekenhuizen komt daarmee op dertig. Zij zetten zich in voor gezonde en duurzame keuzes in het voedingsaanbod voor patiënten, bezoekers en medewerkers. Ze doen mee aan maandelijkse meetings om elkaar te inspireren en motiveren. Ook vindt er gezamenlijk onderzoek plaats.

De Alliantie Voeding in de Zorg is opgezet door Ziekenhuis Gelderse Vallei uit Ede en de WUR. Sinds een paar jaar is Rijnstate uit Arnhem de derde kernpartner. Ook de gemeenten Ede en Wageningen en zorgorganisatie Opella uit Ede zijn erbij betrokken. Bij het project Goede Zorg Proef Je werkt de Alliantie Voeding in de Zorg samen met de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen en het ministerie van VWS.

In totaal zijn er nu 30 ziekenhuizen actief in ons project Goede Zorg Proef Je. Daar ben ik trots op”, zegt Leonie Horne, projectcoördinator bij Alliantie Voeding in de Zorg. Een half jaar geleden startten de eerste ziekenhuizen. Onder andere het Nijmeegse Radboudumc hoorde bij die eerste lichting.

Nu treden Adrz, BovenIJ Ziekenhuis, Dijklander Ziekenhuis, Flevoziekenhuis, IJsselland Ziekenhuis, Leids UMC, Rijnstate, UMC Groningen en UMC Utrecht toe. Daarnaast is er nog een groep Goede Zorg Proef Je-ziekenhuizen, waar onder andere het Nijmeegse Canisius Wilhelmina Ziekenhuis bij hoort. Zij zijn actief bezig met het verbeteren van het voedingsaanbod.

Belangrijke stap

Met de uitbreiding van ons Goede Zorg Proef Je-netwerk zetten we opnieuw een belangrijke stap om de doelstellingen uit het Nationaal Preventieakkoord versneld te halen”, verduidelijkt Horne. “Met dit netwerk en de tools kunnen ziekenhuizen en zorginstellingen aan de slag. Zo kunnen zij een omgeving bieden die gezondheid en welzijn uitstraalt én waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is”, zegt Letteke Boot, beleidsadviseur bij het ministerie van VWS.

In de maandelijkse meetings delen ziekenhuizen kennis en best-practices”, legt Horne uit. “Ook plaatsen we tools op onze website. Zo hoeven ziekenhuizen die hun voedingsaanbod willen verbeteren niet opnieuw het wiel uit te vinden.”

Meer over Alliantie Voeding in de Zorg

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp