Nationale Zorginnovatieprijs Briskr promotie-onderzoek New Scientist Wetenschapstalent

Vijf regionale ziekenhuizen doen gezamenlijk onderzoek voor betere zorg

Het Nijmeegse Radboudumc, Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) en de Sint Maartenskliniek werken samen met het Arnhemse Rijnstate en het Jeroen Bosch Ziekenhuis in Brabant in een aantal promotie-onderzoeken.

Zorg anders organiseren, rondom de patiënt

Bart Kiemeney, directeur van het Radboud Institute for Health Sciences (RIHS) vertelt: “We denken dat we elkaar nodig hebben. De zorg wordt complexer, patiënten hebben steeds meer comorbiditeiten en de kosten van zorg stijgen. We hebben creativiteit nodig om hier oplossingen voor te vinden. De zorg moet niet rondom het specialisme georganiseerd zijn, maar rondom de patiënt.”

In 2016 is door startten Radboudumc, CWZ en Rijnstate dit fonds om gezamenlijke promotie-onderzoek te financieren. In de afgelopen twee jaar zijn al zeven projecten gefinancierd. Per onderzoek werken telkens promovendi vanuit verschillende ziekenhuizen samen. De kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek wordt zo verhoogd, doordat men over de grenzen van de eigen aanpak kijkt. Voor vier nieuwe projecten is onlangs een miljoen euro uitgetrokken.

Vier nieuwe projecten

In tweetallen gaan de promovendi onderzoek doen naar:

  • de sluimerende opioiden-epidemie. Net als in de VS lijkt ook in Nederland het gebruik van verdovende medicatie te stijgen.
  • vroege detectie van longkanker op CT-scans. De onderzoekers gaan kunstmatige intelligente systemen inzetten om verdachte plekjes op te sporen op de CT-beelden.
  • een test die kan voorspellen of een vaatpatiënt risico loopt op een scheuring van de aorta.
  • een verbeterd antibioticabeleid bij het voorkomen van infecties na het plaatsen van een prothese. Hiervoor is in beide ziekenhuizen verschillend beleid. Daarom onderzoeken de promovendi met 800 patiënten uit diverse ziekenhuizen wat het meest effectieve beleid is.

Samenwerking tussen ziekenhuizen

Uit een studie van het Centre for Science and Technology Studies van de Universiteit Leiden bleek in 2013 dat wetenschappelijk onderzoek meer impact heeft als het gezamenlijk wordt uitgevoerd. Het betrof hier een studie naar de samenwerking tussen topklinische ziekenhuizen en umc’s.

Ook interessant

TropIQ uit Nijmegen krijgt meer dan een miljoen van Bill en Melinda

Radboudumc en Radboud Universiteit onderzoeken aanpak pandemieën

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp