WTC Arnhem, Groei arbeidsplaatsen, citymarketing, heel gewoon, Gelderse steden, denken en doen; start-up Arnhem

Gelderse steden steeds aantrekkelijker

De Gelderse steden Nijmegen en Arnhem hebben hun positie op de Woonaantrekkelijkheidsindex de afgelopen tien jaar sterk verbeterd. Arnhem is de op één na grootste stijger op deze ranglijst van de vijftig grootste steden, die de Atlas voor Gemeenten onlangs gepubliceerde. Nijmegen nestelt zich in de top-10 van aantrekkelijkste steden om in te wonen.

In 2006 stond Arnhem op plaats 27 van de ranglijst. Dit jaar vindt de stad zichzelf terug op plaats 13. Nijmegen, dat dit jaar op plaats 8 staat in die lijst, stond tien jaar geleden op de 15e plaats. Wageningen behoort niet tot de vijftig grootste gemeenten en staat niet in de Woonaantrekkelijkheidsindex.

Ook belangrijke troef voor Wageningen

Toch heeft ook Wageningen een grote troef in handen die bijdraagt aan het woongenot. Het heeft, net als Arnhem en Nijmegen, de nabijheid van een grote rivier (respectievelijk de Nederrijn die Wageningen met Arnhem verbindt en de Waal die door Nijmegen stroomt).

Wonen aan of nabij het water

Mensen wonen graag aan het water, zo blijkt uit de nieuwste editie van Atlas voor Gemeenten, die dit jaar als thema ‘water’ heeft. ‘De kans op overstromingen heeft nauwelijks invloed op de aantrekkingskracht van steden’, aldus Gerard Marlet, onderzoeker en co-auteur van de Atlas. ‘Bovendien hebben veel gemeenten het project Ruimte voor de Rivier omarmd. Door dit project nemen de risico’s voor steden aan een rivier af, en zullen er, over het algemeen – zoals in Nijmegen en Arnhem – meer huizen bijkomen met uitzicht op de rivier. Dat kan van grote economische waarde zijn voor een stad. Wonen aan of in de nabijheid van water is simpelweg geliefd.’

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp