Foodvalley Accelerator Foodvalley NL

Doorgroeien voor scale-ups in de agrifood: Foodvalley Accelerator

In april 2019 begint het programma Foodvalley Accelerator voor kleine bedrijven in de agrifood-sector die klaar zijn om groot te worden. Foodvalley NL en ScaleUp Company zetten dit programma samen in om het gat tussen start-ups en de grote ondernemingen in de sector te vullen. 

“Start-ups krijgen vaak ondersteuning, maar worden daarna losgelaten en dat gaat niet altijd goed,” legt community manager van het project Kai Pruiksma uit. Van de start-ups overleeft slechts vier procent de acceleratorfase naar een omzet van één miljoen euro: “Vanuit de gemeente Ede kwam daarom de vraag om iets te doen voor bedrijven die net een fase verder zijn dan start-ups.”

Voor ondernemers, door ondernemers

Het blijkt dat elk bedrijf vergelijkbare problemen heeft in deze groeifase. Foodvalley Accelerator moet deze bedrijven ondersteuning bieden. De ervaringen van andere ondernemers én de kennis van experts op dit gebied kunnen goed helpen om groeiproblemen te overkomen. Daarom is ook de ScaleUp Company aan boord: een bedrijf dat bestaat uit ervaren en bevlogen ondernemers, die graag anderen helpen groeien.

De Foodvalley Accelerator richt zich op innovatieve Nederlandse agrifood-ondernemingen met een schaalbaar product of dienst en een omzet van minimaal 100.000 euro. Om hen te informeren organiseren ze binnenkort twee informatiedagen. Ook als u daar nog onder zit, is het interessant om een van de aanstaande informatiedagen bij te wonen. Pruiksma: “Ook als het bedrijf net te klein is, is een ondernemer welkom. Het programma loopt namelijk in elk geval drie keer een jaar en misschien kan de ondernemer volgend jaar wel instromen.”

Als een ondernemer na de informatiebijeenkomst besluit niet deel te nemen, heeft hij toch veel inspiratie opgedaan, informatie ontvangen en een mooi netwerk ontmoet!

De informatiedagen zijn op 19 februari en 13 maart. Op die tweede bijeenkomst komt Arthur Tolsma praten over taboes bij ondernemers, zoals faillissementen. Pruiksma: “Juist van de struikelblokken waar anderen tegenaan liepen, kun je veel leren!” Na het bezoeken van zo’n informatiebijeenkomst is er de mogelijkheid om aan te melden voor het eerste jaar van de Foodvalley Accelerator. Daarbij wordt van beide kanten gekeken of er een match is.

Het programma

In het World Food Center in Ede komen deelnemers elke maand in groepjes van vier tot zes ondernemers bij elkaar met een coach. In deze Accountability Sessions bespreken ze de voortgang. Daarnaast zijn er Learning Days met inspirerende sprekers en verhalen van andere ondernemers. En alle deelnemers krijgen een persoonlijke mentor uit de agrifood-sector en toegang tot het Foodvalley-netwerk.

Ondersteuning in alle fasen

Met het programma Foodvalley Accelerator is de ondersteuning voor bedrijven in het Foodvalley ecosysteem compleet:

StartLife helpt start-ups en studenten met een innovatief business idee door te groeien tot een succesvolle start-up met een incubatieprogramma, financiering en coaching.

BOX (Blue Ocean Xlerator) helpt start-ups versneld door te groeien naar scale-up, gericht op een duurzame doorbraaktechnologie.

Het nieuwe programma Foodvalley Accelerator helpt scale-ups met een schaalbaar product of dienst en een omzet van minimaal 100.000 euro door te groeien tot de omzet van één miljoen middels een trainingsprogramma.

Ook interessant

Subsidie voor Orion en Gelders start-up ecosysteem

Mercator Launch en haar start-ups zitten in coronatijd allerminst stil

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp