Regio Arnhem - Nijmegen toont ambities rondom voedselinnovatie tijdens EWRC 2020

De European Week of Regions and Cities (EWRC 2020), een groot jaarlijks evenement in Brussel rondom regionaal beleid, vindt in oktober dit jaar volledig online plaats. De ambities van de regio Arnhem – Nijmegen zijn er niet minder om. De speerpunten richten zich dit jaar op de Farm to Fork-strategie, vertelt Geert Ritsema van Bureau Brussel. Daartoe is onder meer een video gemaakt en is er een uitgebreid programma samengesteld.

Geert Ritsema

Geert Ritsema is een van de vertegenwoordigers van de regio Arnhem – Nijmegen in Brussel

“Vorig jaar hebben we voor het eerst ook bedrijven betrokken bij de EWRC en dat beviel erg goed. Bestuurders van overheden en bedrijven hebben door dat het belangrijk is dat we ons als regio goed laten zien in Brussel”, geeft Ritsema aan.

Netwerken is moeilijker en het is ook allemaal een stuk minder uitbundig dan vorige jaren, maar we willen onszelf online wel heel sterk neerzetten.”

Soms zeg ik wel eens met een knipoog dat Brussel hun agenda bij ons afkijkt. In de Green Deal en de Farm to Fork-strategie komen veel dingen terug waar wij al mee bezig zijn.

Sterke propositie EWRC 2020

Dat neerzetten gebeurt in samenwerking met Think East Netherlands, een samenwerkingsinitiatief waar onder meer de provincies Gelderland en Overijssel, Oost NL en een groot aantal handelsorganisaties en kennisinstellingen bij zijn betrokken. Die brede regio zet dit jaar in op voedsel en landbouw. “Het is, ook online, een heel groot evenement met enorm veel workshops, dus je moet iets hebben om mee op te vallen. We vinden dat we met deze regio een heel sterke propositie hebben op het gebied van innovatieve landbouw en voeding.”

We vinden dat we met deze regio een heel sterke propositie hebben op het gebied van innovatieve landbouw en voeding.

Tijdens de EWRC 2020 organiseert de regio drie online workshops over voedsel en landbouw. “De eerste gaat over het circulair maken van landbouw en voedselproductie, de tweede over digitalisering in de landbouw en de derde over de proteïnerevolutie richting plantaardige eiwitten. Daarnaast besteden we ook nog aandacht aan een heel ander thema: e-mobility, waarin we als regio ook erg sterk zijn.”

Voedselinnovaties in beeld

Om de kracht van de regio rondom voedsel en landbouw goed neer te zetten is er een korte film (bovenaan dit artikel te bekijken) gemaakt, die gericht wordt verspreid onder onder andere Europese Commissieleden. “De video gaat over voedselinnovaties in onze regio. Onder meer over FoodforCare van het Radboudumc, een heel mooi en relevant project. Goede en lekkere voeding is prettiger voor patiënten en verbetert ook het herstel. Daarbij is heel mooi zichtbaar hoe innovatie heel snel en duidelijk impact heeft. In de video gaat het ook over NEXTgarden, het tuinbouwontwikkelingsgebied in de gemeente Lingewaard. Ze zijn daar met allerlei innovaties bezig die heel goed passen bij de Green Deal en de Farm to Fork-strategie van de Europese Commissie, onder meer op het gebied van energieneutraliteit, met drijvende zonnepanelen, maar ook met innovaties rondom de eiwittransitie. Dat zou je echt op Europees niveau op kunnen schalen.”

Ritsema vindt dat de regio op dit vlak voorop loopt. “Soms zeg ik wel eens met een knipoog dat Brussel hun agenda bij ons afkijkt. In de Green Deal en de Farm to Fork-strategie komen veel dingen terug waar wij al mee bezig zijn. Voor ondernemers en andere organisaties in onze regio liggen daar ook mooie kansen. Er is rechtstreeks, of via de nationale overheid, geld beschikbaar voor innovatieve projecten. Daarvoor moeten ze Europese samenwerking zoeken. Dat hoeft niet altijd vanuit de leidende rol, er zijn veel consortia uit het buitenland die partners zoeken voor bepaalde projecten. Wij kunnen helpen met dat traject.”

Meer weten over Bureau Brussel en hun activiteiten? Neem contact op met Geert of Arnout.

Meer over Europese samenwerkingen en kansen

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp