Royal Eijkelkamp

Expats van belang voor Royal Eijkelkamp: The Life Net ondersteunt

Van de aanvraag van een visum tot het vinden van een huisarts. Expats inhuren brengt heel wat regelwerk met zich mee, zo weten ze bij het wereldwijd opererende Royal Eijkelkamp. Het bedrijf vindt in The Life Net een waardevolle sparringpartner.

Meetinstrumenten en bemonsteringsapparatuur voor bodem- en wateronderzoek vormen al decennialang de core business van Royal Eijkelkamp in Giesbeek. “We hebben een groot assortiment aan onder meer handboren en sonische boormachines, pompen, sensoren en telemetrische oplossingen; producten die we desgewenst op maat maken voor de klant,” vertelt HR manager Tessa van Enckevort. Het bedrijf ontving in 2020 de Parel van de Regio Award – een initiatief van The Economic Board – als een van de meest innovatieve bedrijven in de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen.

Van België tot Chili

Royal Eijkelkamp bedient veel verschillende soorten klanten: van overheden tot waterschappen, en van boor- tot bouwbedrijven. “Naast ons hoofdkantoor in Giesbeek hebben we ook een vestiging in Morrisville, USA. Daarnaast werken we samen met lokale distributeurs, verspreid over 90 landen en 5 continenten.”

Het bedrijf heeft in diverse landen ZZP’ers voor zich werken. “Op ons kantoor in Giesbeek lopen op dit moment ook diverse expats rond, afkomstig uit Noord-Amerika, Zuid-Amerika en Europa,” vertelt Van Enckevort. “Ze hebben kennis en vaardigheden die we in Nederland niet konden vinden.” Dat heeft enerzijds te maken met krapte op de arbeidsmarkt, anderzijds met steeds verder gaande globalisering: “Het wordt met de digitale technologie van tegenwoordig steeds gemakkelijker – en noodzakelijker – om internationaal te opereren.”

Doordachte draaiboeken

Buitenlands talent is via het grote internationale netwerk van Royal Eijkelkamp meestal snel gevonden. Ze naar Nederland halen is een ander verhaal. “Van het aanvragen van een verblijfsvergunning bij de IND tot het openen van een bankrekening: er moet heel wat geregeld worden voordat iemand in ons land aan de slag kan”, zegt Van Enckevort. “We begeleiden onze expats bij al deze zaken. Dat vraagt om goed doordachte draaiboeken en specifieke kennis van wet- en regelgeving. Loop je vast in de procedure bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst, dan loopt al het andere ook vertraging op. Het kan zelfs verregaande consequenties hebben voor de medewerker of onze organisatie.”

Van Enckevort is dan ook blij met het bestaan van The Life Net en het Expat Center. “Ieder individu heeft zijn eigen benadering en elk land van herkomst zijn eigen gewoontes en gebruiken. We vinden het fijn om daarover met vertegenwoordigers van The Life Net over te kunnen sparren.”

Extra vangnet

Het Expat Center biedt een extra vangnet naast de dingen die Royal Eijkelkamp al voor expats doet. Van Enckevort: “We willen dat zowel medewerkers als hun familie aansluiting vinden in de regio, bijvoorbeeld met een baan voor de partner, een woning in een wijk waar ze zich thuis voelen en een gezellige sportclub. Dit regelen kun je niet allemaal aan collega’s overlaten.”

Zorg in ieder geval dat je bedrijfscultuur is afgestemd op de komst van buitenlandse medewerkers, zo luistert Van Enckevort’s advies aan andere bedrijven: “Je personeel moet Engels kunnen en durven spreken, en bereid zijn expats en de cultuurverschillen waar je tegenaan loopt te omarmen.”

Op sleeptouw

Bij Royal Eijkelkamp gaat dat goed. “Onze medewerkers nemen hun buitenlandse collega’s graag op sleeptouw en leggen zoveel mogelijk dingen aan ze uit. Dat leidt soms tot hilarische situaties”, zegt Van Enckevort: “Hoe vertaal je bijvoorbeeld een carnavalsnummer aan iemand die nog nooit carnaval heeft gevierd? Samen lachen verbindt, en je gaat er je eigen cultuur extra door waarderen.”

Rol van The Economic Board

The Economic Board heeft The Life Net ontwikkeld. In opdracht van de provincie Gelderland en de gemeenten Arnhem en Nijmegen beheert en onderhoudt ze het platform. Momenteel werkt The Economic Board met partners aan de integratie van de online kanalen met de fysieke centra.

Meer over The Life Net

Meer over Royal Eijkelkamp

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp