European Universities Initiative

Radboud Universiteit zet samenwerking op en krijgt toegang tot Europees initiatief

De Radboud Universiteit (RU) treedt als onderdeel van een alliantie toe tot het European Universities Initiative. De acht universiteiten gaan samenwerken, in eerste instantie op het terrein van brein en techniek.

“Wij waren de kartrekkers”, zegt Martijn Gerritsen namens de RU over de totstandkoming van de alliantie. Die rol lag met name bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour, het onderzoekscentrum van de RU op het gebied van hersenwetenschap.

Het European Universities Initiative is een plan van de Europese Commissie om de uitwisseling van onderwijs, onderzoek en werkgelegenheid te verbeteren. Alleen allianties van meerdere universiteiten kunnen toetreden. Dus zocht de RU de samenwerking, en vond die uiteindelijk met Oxford University (Engeland), University of Bonn (Duitsland), Karolinska Institutet (Zweden), Miguel Hernández University (Spanje), Boğaziçi University (Turkije), UMF Cluj Napoca (Roemenië) en de University of Debrecen (Hongarije). Die groep van 8 was een van de 24 allianties die dit jaar goedkeuring kregen om toe te treden tot het initiatief. Vorig jaar gold dat voor de eerste lichting van zeventien samenwerkingen.

“We beginnen met deze alliantie op het terrein van neurotech”, zegt Gerritsen. Daaronder valt onderzoek naar allerlei brein-gerelateerde ziektes, zoals dementie, zichtverlies en depressie. “Het is echter de bedoeling dat we in de toekomst ook naar andere onderwerpen gaan kijken.”

Onbeperkt toegang

Voordelen van de samenwerking zijn er zowel voor studenten als voor wetenschappers, geeft Gerritsen aan. Los van de financiering van vijf miljoen euro voor de komende drie jaar, biedt de samenwerking ook andere kansen. Studenten kunnen onbeperkt lessen volgen op een van de andere zeven universiteiten. “Die toegang is heel interessant, want het zijn hoog aangeschreven universiteiten, met een mooie mix van Noord-, Oost-, Zuid-, en West-Europa. Ze hebben allemaal specifieke kennis in huis.”

Wetenschappers gaan vooral kennis delen. “Dat is voor hen heel belangrijk, ook op dit terrein. Een andere universiteit benadert dingen vanuit een andere hoek en dat kan soms verfrissend zijn. Zo kunnen we elkaar echt gaan helpen. Dit is voor ons allemaal een heel mooie stap.”

Meer over de Radboud Universiteit

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp