honderdenéén connecties, Start-up Unternehmen, Economische Zaken op bezoek

Samenwerkingsprojecten in grensgebied met Duitsland

EUREGIO kende onlangs 6,8 miljoen euro toe aan zes culturele en economische projecten. Deze vinden plaats in het grensgebied van Nederland en Duitsland. Daarbij gaat het erom de samenwerking te bevorderen tussen regio’s in verschillende landen.

EUREGIO is onderdeel van het Interreg Community Initiative (Interreg). Dit is een programma van de Europese Unie dat zich inzet voor grensvervaging in Europa. EUREGIO heeft het doel Gelderland, Overijssel, Nordrijn-Westfalen en Nedersaksen tot één verzorgingsgebied te laten samengroeien. Om zo te komen tot een geïntegreerde en sterke regio om te leven en te werken.

De projecten

Kunstverbinding – Kunstverbindung

Onder de naam Kunstverbinding – Kunstverbindung gaan culturele instellingen uit Gelderland en Overijssel samenwerken met partners uit Nordrijn-Westfalen en Nedersaksen.

De komende drie jaar werken minstens 84 kunstenaars in gemengde Duits-Nederlandse teams samen. Zo ontstaan er 42 grensoverschrijdende kunstprojecten. De kunstwerken worden aan beide kanten van de grens getoond.

EuregioNetwerk Industriecultuur

Doel van dit project is om industriële monumenten in het gebied met elkaar te verbinden. Ook wil men gezamenlijk bezoekers werven. Door netwerkbijeenkomsten en communicatie over de grens heen werken musea en historische locaties aan de presentatie van de gemeenschappelijke geschiedenis. Ook bedrijven zijn uitgenodigd om deel te nemen aan het project.

E&P Agro

E&P Agro is een project dat draait om nieuwe technologieën voor landbouwmachines. Zoals elektrische aandrijving, GPS, laser, drones en beeldherkenning. Elektrische aandrijving bespaart bijvoorbeeld brandstof en vervuilt minder. Laserstralen worden ingezet om onkruid te bestrijden, ook dit is milieuvriendelijker.

Laser-vervaardigingsprocessen in het MKB

In dit project wordt onderzoek gedaan naar de toepassing van laserstralen in het MKB. Het MKB maakt namelijk nog niet optimaal gebruik van laser. Toepassingen zijn: oppervlaktebewerking, printtechnologie, metaalverwerking, kunststof- en verpakkingstechnologie.

Onderhoud openbare ruimte 2.0

In dit project wordt de leefbaarheid in woonwijken verbeterd.

Bereikbaarheid via de lucht

Tenslotte omvat dit project een onderzoek naar de verkeersverbindingen in het EUREGIO-gebied.

INTERREG-subsidie ook voor bedrijven

Heeft u als bedrijf plannen voor samenwerking over de grens? Kijk dan op de website van EUREGIO. Daar vindt u verschillende mogelijkheden om financiële bijdragen en subsidies aan te vragen.

Wonen en werken over de grens

Op de websites van GrensInfopunt en Jobroboter vindt u praktische informatie en vacatures.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp