Internationale alumni

Tien procent Nijmeegse internationale alumni richt eigen bedrijf op

Tien procent van de internationale alumni die afstuderen in Nijmegen richt binnen zeven jaar een bedrijf op. Dat is het hoogste percentage in heel Nederland, zo meldt het CBS in hun nieuwe Internationaliseringsmonitor. De cijfers benadrukken nogmaals het belang van het binnenhalen van internationale studenten.

Ongeveer zes procent van de buitenlandse alumni in Nederland richt binnen zeven jaar na zijn afstuderen hier een bedrijf op. Nijmeegse alumni scoren hier met tien proces dus fors hoger. Volgens het onderzoek komt dit mede doordat internationale studenten die afstuderen Nijmegen samen met Eindhoven, Leiden en Delft het vaakst blijven. Overigens richtte vijftien procent van de niet-internationale afstudeerders in Nijmegen een eigen bedrijf op, in verhouding tot achttien procent van de niet-internationale afstudeerders in heel Nederland.

Het onderzoek werd gestart in het studiejaar 2009 / 2010. 5,5 duizend (geregistreerde) internationale studenten studeerden toen af aan een van de Nederlandse universiteiten. Hiervan was 35 procent in 2014 nog woonachtig, en 24 procent nog werkzaam in Nederland. Duitsers (107), Chinezen (71) en Amerikanen (42) voeren de top tien aan van nationaliteiten die de meeste bedrijven oprichten. Relatief gezien zijn het afstudeerders in de gezondheidszorg (veertien procent), taal en cultuur (dertien procent) en het onderwijs (elf procent) die het vaakst een eigen bedrijf starten, terwijl internationale alumni die kozen voor landbouw en natuurlijke omgeving het minst vaak een eigen bedrijf begonnen. Deze groep verlaat ook relatief gezien het vaakst Nederland na het afstuderen (76 procent vertrekt).

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp