The Economic Board geeft Tweede Kamerleden een rugzakje mee naar Den Haag

“De regio Arnhem – Nijmegen met Wageningen is een regio met interessante ontwikkelingen op het gebied van Food, Health en Energy”, constateert Remco Dijkstra, VVD-Tweede Kamerlid uit Lienden (Betuwe) na afloop van de ‘uitzwaailunch’ van the Economic Board Arnhem -Nijmegen met Wageningen. “We kunnen het in Den Haag niet allemaal zelf bedenken, daar hebben we waardevolle contacten in deze regio voor nodig”, zegt Dijkstra, woordvoerder klimaatverandering en milieu van zijn partij.

Dijkstra, Yasmin Çegerek, vertrekkend PvdA-Tweede Kamerlid en de kersverse Tweede Kamerleden Lisa Westerveld (GroenLinks) en Rob Jetten (D66) uit Nijmegen krijgen na afloop van de lunch een rugzak vol informatie over innovatieve ontwikkelingen in de regio Arnhem Nijmegen en Wageningen van The Economic Board. “Vertrekkende Tweede Kamerleden zijn voor ons net zo belangrijk, zij blijven ambassadeurs van de regio”, zegt Sigrid Helbig, directeur van the Economic Board Arnhem-Nijmegen met Wageningen. “Vandaar dat we deze lunch hebben georganiseerd en de rugzakken meegeven gevuld met informatie over onder meer Novio Tech Campus, Health Valley, NEXTGarden, regio FoodValley en Food Valley NL.”

ParkinsonNet
De nieuwe lichting Gelderse Tweede Kamerleden legt goede contacten met enkele toonaangevende wetenschappers en vertegenwoordigers van de gemeente Arnhem, de Radboud Universiteit, de regio Food Valley en de Groene Alliantie die ook aanwezig zijn bij de lunch in restaurant Manna in Nijmegen. Bas Bloem, hoogleraar neurologie aan het Radboudumc in Nijmegen en de  man achter ParkinsonNet is één van hen. Hij vertelt enthousiast over het landelijke netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in de behandeling en begeleiding van Parkinson-patiënten.

Via ParkinsonNet wordt de zorg beter en goedkoper. Allerlei regelgeving vormt echter een struikelblok bij de invoering van deze aanpak in Nederland, verklaart Bloem. Lisa Westerveld, woordvoerder onderwijs, jeugdhulp en kinderopvang wil daar mee aan de slag in Den Haag. “De betere en goedkopere zorg via ParkinsonNet is zelfs al een exportproduct geworden richting Noorwegen en Californië”, zegt ze. “Dat moeten we in Nederland toch ook mogelijk maken.”

Waterstof
Macha Smit, lector Duurzame Energie aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), geeft een inkijkje in de ontwikkelingen op het gebied van waterstof als nieuwe energiedrager en de energietransitie.  Rob Jetten, oud-D66-fractieleider in de Nijmeegse gemeenteraad, is in de Tweede Kamer woordvoerder mobiliteit en bereikbaarheid. Hij luistert aandachtig: “In Arnhem zijn bedrijven heel ver met ontwikkelingen op het gebied van waterstof als duurzame brandstof. Denk aan de bus die op waterstof rijdt. Dat is de toekomst.”

Positieve reacties
Sigrid Helbig is blij met de positieve reacties van de Tweede Kamerleden. “Zij hebben gezegd dit soort persoonlijke ontmoetingen in de regio en contacten met voortrekkers heel zinvol te vinden. We gaan ze elk half jaar op de hoogte houden over de bijzondere ontwikkelingen in de regio Arnhem – Nijmegen met Wageningen. Deze Tweede Kamerleden begrijpen dat Nederland meer is dan de Randstad, Nederland is één grote metropool. Zo zien mensen en bedrijven uit het buitenland ons land ook.”

The Economic Board is een samenwerking in de regio Arnhem – Nijmegen met Wageningen. De board werkt aan versterking van de economische groei in de regio, een sterkere (inter)nationale concurrentiepositie en  toename van de werkgelegenheid. Met de focus op de topsectoren: Food, Health, Energy en de cross-overs daartussen. De board bestaat uit vijftien toonaangevende vertegenwoordigers van kennisinstellingen, bedrijven en regionale overheden, waaronder Radboudumc, Radboud Universiteit, Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Rijn IJssel, Alliander, NXP en Synthon.

Lees het verslag in De Gelderlander (PDF)

 

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp