3D printer food voedsel

Kansen voor duurzaam 3D geprint voedsel

Een 3D-printer die duurzaam voedsel print. Voor elk wat wils en afgestemd op ieders smaak en dieet. Voor velen lijkt het nog Science fiction, maar het gebeurt al. Het 3D-printen van het voedsel gaat op dezelfde manier als met het printen van plastic. Het wordt laagje voor laagje geprint. Er wordt gewerkt met verse ingrediënten en producten waardoor de printer maaltijden kan maken die voldoende voedingstoffen bevatten voor elk individu. Toch moet er nog heel wat gebeuren voordat geprinte maaltijden mainstream gebruikt gaan worden. De technologie is er, maar welke kansen biedt deze technologie voor duurzame voedselproductie?

Gepersonaliseerde 3D-geprinte voeding

Met de voedsel printer kunnen gepersonaliseerde maaltijden geprint worden voor patiënten. TNO testte samen met partners een printopstelling die gepersonaliseerde maaltijden kon printen voor de patiënten met dysfagie. Hierbij maakten de betrokken organisaties gebruik van een 3D-printer om vloeibaar, gepureerd voedsel voor patiënten met dysfagie te verwerken tot vast voedsel, dat is aangepast op basis van de benodigde voedingsstoffen per persoon. Zo konden de patiënten hun gezondheid en eetlust verbeteren met voedsel dat aantrekkelijker oogde dan de gepureerde maaltijden die zij voorheen kregen.

3D-geprint voedsel gaat voor ommekeer in de voedingssector zorgen

3D-printen van voeding gaat een ommekeer teweeg brengen in de voedselindustrie. Hoe precies is nog onduidelijk. Gaan mensen hun voedsel op locatie printen of doen ze dat straks gewoon thuis? Allemaal vragen die nog onbeantwoord zijn. Volgens experts gaat het werken als een koffieapparaat. Je stopt een voedingscartridge in een machine, drukt op een knop en je maaltijd wordt bereid. Het gaat niet alleen logistiek heel veel duurzaamheidsvoordeel opleveren, ook minder verpakkingen en dus afval reductie. In feite krijgt de consument de voedingsketen zelf in handen.

In de regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen loopt de Wageningen University voorop met onderzoek naar 3D-geprinte voeding. Bedrijven die zich in onze regio bezig houden met 3D-geprinte voeding zijn Print Cheese en Top BV.

bron: Duurzaambedrijfsleven.nl

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp