Trouw Duurzame 100 2019; klimaatbestendige gemeenten; Innovationskraft Niederlande, bio-energie Ede

Trouw Duurzame 100 op zoek naar groene burgerinitiatieven

De Duurzame 100 van Trouw krijgt een andere opzet. In de lijst, die dit jaar al voor de elfde keer verschijnt, gaat Trouw nu op zoek naar groene burgerinitiatieven. In het verleden ging het om de meest invloedrijke personen op het gebied van duurzaamheid.

Trouw kiest voor de andere opzet omdat het de cultuur rondom duurzaamheid ziet veranderen. “Nederland is altijd sterk geweest in vrijwilligerswerk en de laatste jaren groeit ook het aantal groene initiatieven. Dat is een beweging van onderop. Daarnaast speelt de terugtrekkende overheid een rol. Er wordt meer aan burgers zelf overgelaten”, zo beschrijft Arjen Buijs, onderzoeker aan Wageningen University & Research (WUR), in een artikel op de website van Trouw.

→ Wist u dat: in 2017 en 2018 eindigden meerdere invloedrijke personen uit de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen hoog in de Trouw Duurzame 100.

Kansen voor de regio

Dat de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen een goede kans maakt om ruim vertegenwoordigd te zijn in de nieuwe Duurzame 100 blijkt uit hetzelfde artikel. Er worden drie mogelijke voorbeelden beschreven en die hebben allemaal een duidelijke link met deze regio.

De eerste is Mooi Binnenveld in de regio Wageningen. Een stichting koopt daar 50 hectare natuurgrond. Na een crowdfundingsactie werd begin dit jaar het streefbedrag van 400.000 euro voor de aankoop bereikt. Het doel is om de natuur te herstellen.

Ook de coöperatie WindpowerNijmegen komt in het artikel ruimschoots aan bod. Dat helpt burgers om zelf samen lokale energieprojecten op te zetten. De coöperatie schafte onder andere vier windmolens langs de A15 aan. Leden kunnen met een app volgen hoeveel energie die opleveren.

Lees meer over coöperatie WindpowerNijmegen

Tot slot is er in het artikel veel aandacht voor Operatie Steenbreek. Dat is een landelijk project, maar het begon ooit met een idee van oud-biologen van de WUR. Een grote groep vrijwilligers probeert voor elkaar te krijgen dat er minder steen en weer meer groen in het straatbeeld komt. Inmiddels doen 120 gemeenten, 3 waterschappen en de provincie Overijssel mee.

Meedoen Trouw Duurzame 100 2019

Voor het samenstellen van de lijst rekent Trouw op tips van mensen. Iedereen kan projecten aandragen. Informatie daarover is hier te vinden. De deadline is 23 mei. Trouw maakt de uiteindelijke Duurzame 100 2019 op 10 oktober bekend.

Duurzame initiatieven in de regio

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp