circulair bouwen; eHealthweek, Groene Hoofdstad; Joep Burghoudts rvn@

In 2018 mag Nijmegen zich een jaar lang de groenste en duurzaamste stad van Europa noemen. In juni ontving de gemeente de European Green Capital Award 2018 in de Sloveense stad Ljubljana, de Groene Hoofdstad van 2016. In de finale liet Nijmegen Den Bosch en de Zweedse stad Umeå achter zich. “Deze prijs hebben we te danken aan een grote en enthousiaste groep ‘groene doeners’,” aldus een trotse burgemeester Bruls.

Wat deed Nijmegen de afgelopen jaren om de stad groener en duurzamer te maken

  • 15 procent minder gas- en elektriciteitsgebruik dan in 2008
  • 15.000 nieuwe zonnepanelen
  • Duizenden goed geïsoleerde woningen
  • Restwarmte van de afvalenergiecentrale die een deel van de stadswarmte levert
  • Nieuwe snelfietsroutes
  • Bussen op groen gas

Een betere wereld…

Gemeente, bedrijven, woningcorporaties, onderwijsinstellingen en inwoners van de stad leverden samen deze inspanningen. Bruls: “Zij bewijzen dat een betere wereld bij jezelf begint. Bij je gezin, je eigen buurt. Bij je werkplek, je eigen bedrijf. Het is dan ook dankzij onze inwoners dat Nijmegen de duurzame hoofdstad van Europa is geworden. Zij zeggen volmondig I am Green Capital.”
Het is de derde keer dat Nijmegen meedoet aan de competitie. De prestigieuze prijs wordt sinds 2010 uitgereikt. Stockholm, Hamburg, Vitoria-Gasteiz, Nantes, Kopenhagen, Bristol, Ljubljana en Essen gingen Nijmegen voor.

Fietsstad 2016

De verkiezing tot Groene Hoofdstad komt slechts enkele weken na een verkiezing die een Green Capital waardig is: die van beste Fietsstad van Nederland. De jury verkoos Nijmegen boven Goes, Groningen, Maastricht en Utrecht, ondermeer omdat deze gemeente de nadruk legt op fietsen naar het werk. Zo nam fietsen naar de binnenstad met bijna 20 procent toe, waardoor de stad beter bereikbaar is. ‘Dat is goed voor de verkeers- en parkeerdruk in de stad, maar ook voor de luchtkwaliteit en de gezondheid van Nijmegenaren’, aldus wethouder Harriët Tiemens van Nijmegen. ‘Deze prijs is een geweldige stimulans om nog harder verder te werken aan ons fietsbeleid.’

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp