derde corona ondernemerspanel

Corona ondernemerspanel: Gelderse bedrijven kijken voorzichtig vooruit

Uit het corona ondernemerspanel blijkt dat Gelderse ondernemers positiever zijn gestemd dan dat ze waren. Ze kijken weer voorzichtig vooruit en de omzetcijfers zijn beter dan een jaar geleden. Wel zijn ze vergeleken met eerdere metingen negatiever over de hulpmaatregelen.

Het corona ondernemerspanel is een initiatief van VNO-NCW Midden, MKB-Nederland Midden, Oost NL en de provincie Gelderland. In maart van dit jaar werden ondernemers voor de vierde keer ondervraagd. Dat waren er in totaal 1166, zowel ondernemers met personeel als zzp’ers en afkomstig uit allerlei sectoren.

Plannen om te investeren

Liefst 65 procent van de Gelderse ondernemingen heeft komend jaar plannen om te investeren, onder meer in (bij)scholing en het aantrekken van personeel, maar ook in marketing, digitalisering en automatiseren. In alleen de regio Arnhem-Nijmegen gaf 64 procent van de ondernemers aan dat ze gaan investeren.

Een ander relatief positief resultaat is dat minder ondernemers negatieve gevolgen van de coronacrisis verwachten. Dat geldt nu voor 60 procent in de regio Arnhem-Nijmegen en 53 procent in de hele provincie. Een jaar eerder, bij het begin van de coronacrisis, was dat nog 85 procent.

Nog altijd heeft 58 procent van de ondervraagde ondernemers te maken met een omzetdaling. Dat is wel minder dan een jaar geleden. Bedrijven in de horeca (95 procent), cultuur (93 procent) en sport en recreatie (93 procent) maken bijna massaal minder omzet dan normaal. Daartegenover staat dat ondernemingen in de sectoren landbouw, groothandel, bouw- en installatietechniek en industrie in meer dan de helft van de gevallen aangeven dat hun omzet gelijk blijft of stijgt. In alleen de regio Arnhem-Nijmegen liggen die cijfers vrijwel hetzelfde als in heel Gelderland. Een iets groter deel zag een omzetstijging, een kleiner deel zag een stabilisatie en een iets groter deel had te maken met een daling.

De ondernemers zijn minder tevreden geworden over de steun die ze krijgen. Het waarderingscijfer voor de hulpmaatregelen lag met een 6,5 lager dan bij de drie eerdere metingen. Ondernemers geven aan behoefte aan maatwerk te hebben en willen meer duidelijkheid en meer perspectief voor de toekomst.

Het onderzoek is hier te downloaden. Specifieke cijfers voor de regio Arnhem-Nijmegen staan hier.

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp