corona; civic entrepreneurs; duurzame voedselproductie, Duurzaam Overbetuwe; klimaatrapport; duurzame dinsdag; econometer; Jan Terlouw Innovatieprijs 2018; Trouw Duurzame 100, boordevol, Go Voort, Volgroen, City Deal Gelrestad; duurzame wereld

Corona: hier kun je als ondernemer uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen terecht voor ondersteuning

Het coronavirus heeft Nederland in zijn greep. De maatregelen worden in hoog tempo steeds strenger en zorgen voor veel onzekerheid bij ondernemers. Wat is er voor hen geregeld? Waar hebben ze mogelijk recht op? En waar kunnen ze terecht? Wij bundelen de informatie voor ondernemers uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen.

Read this article on corona and entrepreneurs in English

BMKB-regeling

De BMKB-regeling is verruimd. Die regeling is niet nieuw, maar hij is nu per direct verruimd. BMKB staat voor borgstelling midden- en kleinbedrijf. Vanaf 16 maart kunnen ondernemers makkelijker, meer en sneller geld lenen bij bijvoorbeeld banken. Ze kunnen de regeling inzetten voor een overbruggingskrediet of om het bedrag dat ze rood mogen staan te verhogen. De verruiming houdt in dat de omvang van het borgstellingskrediet is verhoogd van 50 procent naar 75 procent van het krediet dat de financier geeft. Daardoor krijgen ondernemers die door het coronavirus inkomsten of productie missen volgens het kabinet in totaal 300 miljoen euro ter beschikking. Meer informatie, ook over de manier van aanvragen, staat hier.

Personeel

Wat kunnen ondernemers met personeel doen? Tijdens een persconferentie op dinsdagavond 17 maart werd aangekondigd dat de regeling voor werktijdverkorting per direct wordt stopgezet, en wordt omgezet in een nieuw noodfonds: Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). De nieuwe regeling houdt onder meer in dat de overheid tot maximaal negentig procent van het salaris overneemt. Lees hier meer over de nieuw aangekondigde coronamaatregelen.

Wat moeten ondernemers met personeel nog meer weten? Bijvoorbeeld dat ze geen speciale corona-uitkering voor werknemers aan kunnen vragen. Mogelijk ook belangrijk: voor werknemers in quarantaine gelden de gebruikelijke regels voor ziekmelden. Voor personeel dat vanwege een lichte verkoudheid thuis moeten blijven kunnen werkgevers in sommige gevallen een Ziektewetuitkering aanvragen.

Zelfstandigen

De regels voor werktijdverkorting gelden niet voor zzp’ers. Als ze door het coronavirus in de problemen komen hebben ze mogelijk wel een andere hulplijn: het Besluit bijstandverlening zelfstandigen, kortweg Bbz. Dat is alleen van toepassing als het inkomen vanuit het eigen bedrijf te laag is om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Dat inkomen wordt dan aangevuld tot bijstandsniveau. Het Bbz wordt uitgevoerd door gemeenten.

Meer informatie over het Bbz in de verschillende regio’s in ons gebied kunt u vinden door op de naam van de gemeente te klikken: Arnhem, Berg en Dal, Beuningen, Doesburg, Druten, Duiven, Ede, Heumen, Lingewaard, Montferland, Mook en Middelaar, Nijmegen, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Westervoort (klik op ‘ondernemers’), Wageningen, Wijchen en Zevenaar. De gemeente Rozendaal geeft geen informatie over het Bbz op zijn website.

Aanvulling 17-03: Dinsdagavond 17 maart kondigde het kabinet aan dat de bijstandsverlening voor zelfstandigen (Bbz) verder wordt uitgebreid. Ze kunnen voor een periode van drie maanden hun inkomen laten aanvullen tot het sociaal minimum. De aanvulling is een gift. De voorwaarden daarvoor zijn versoepeld en ook de afwikkeling gaat sneller dan normaal. Lees hier meer over de nieuwe coronamaatregelen.

Belasting betalen

Wie door corona in de problemen komt, kan ook uitstel voor bepaalde vormen van belastingbetaling aanvragen. Dat geldt zowel voor ondernemers met als zonder personeel. Het gaat om inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting/btw en loonbelasting. De ondernemer moet schriftelijk motiveren dat hij door de coronacrisis in de problemen is gekomen. Wie een lagere winst verwacht door de uitbraak van corona kan er ook goed aan doen om de voorlopige aanslag te wijzigen. Op de site van de belastingdienst staat meer informatie over zowel het uitstel aanvragen als de voorlopige aanslag. Update 17 maart: Bedrijven hoeven de komende drie maanden geen belasting te betalen. Ondernemers kunnen, zonder direct bewijsmateriaal voor te leggen, uitstel van betaling aanvragen.

De gemeenten Arnhem, Renkum en Rheden geven ondernemers uitstel van de betaling van de gemeentelijke belastingen. Dat geldt tot en met juli voor alle bij de KvK ingeschreven ondernemers. De gemeenten willen ondernemers daarmee financiële verlichting bieden. In onder andere de gemeente Zevenaar en de gemeente Nijmegen is er een vergelijkbare regeling. Lees hier alles over de maatregelen van de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen.

Leningen

De overheid maakt het makkelijker voor bedrijven om bankleningen en -garanties te krijgen door een verruiming van de regeling Garantie Ondernemingsfinanciering (GO). Voor grote bedrijven en mkb’ers is het garantieplafond verruimd naar 1,5 miljard euro (voorheen 400 miljoen euro). Het maximale bedrag dat bedrijven kunnen lenen wordt verhoogd tot 150 miljoen euro.

ABN Amro, ING, Rabobank, de Volksbank en Triodos kondigden op 19 maart aan dat kleinere ondernemingen met een financiering tot 2,5 miljoen euro, een halfjaar uitstel van aflossing kunnen aanvragen. Voorwaarde is dat de onderneming in de kern gezond moet zijn. Neem contact op met uw bank voor meer informatie.

Gemeenten

Wilt u weten, welke maatregelen, ondersteuning en tips de gemeente waarin u woont en/of werkt geeft? Bekijk het overzicht (op alfabetische volgorde) hieronder:

Steeds meer gemeenten kondigen aanvullende maatregelen aan. Een volledig overzicht van de coronamaatregelen van de regiogemeenten leest u hier.

Provincie Gelderland

De provincie Gelderland kondigde op 25 maart aan vijf miljoen euro beschikbaar te stellen om ondernemers in de regio te ondersteunen. Dit geld wordt via de gemeenten verspreid. Daarnaast zegt de provincie minder streng financieel toezicht op de gemeenten te gaan houden.

Organisaties die een subsidie hebben ontvangen voor het organiseren van een cultureel evenement of sportwedstrijden, hoeven de subsidie niet terug te betalen als deze al uitgegeven is in de voorbereiding. Het vieren van de 75 jaar vrijheid, waarvoor in 2020 tal van evenementen en bijeenkomsten werden georganiseerd, wordt met een jaar verlengd.

Meer maatregelen?

CoronamaatregelenDinsdagavond 17 maart kondigde het kabinet een nieuw pakket van coronamaatregelen aan. Het stelt daarvoor naar eigen zeggen ongeveer 10 tot 20 miljard euro ter beschikking. Het betreft onder meer een nieuw noodfonds, versoepelde bijstand voor zzp’ers, leningen en een noodloket met een vaste tegemoetkoming van 4000 euro voor bedrijven uit sectoren die veel te lijden hebben onder de uitbraak van het coronavirus.

Lees hier alle aangekondigde coronamaatregelen nog eens na

Of download hier de Kamerbrief noodpakket banen en economie

Informatie over impact Corona vinden of opvragen

Waar kunnen ondernemers meer informatie inwinnen en waar kunnen ze terecht met vragen?

 • De Kamer van Koophandel heeft een coronaloket. Op de site is veel informatie te vinden en voor vragen kunnen ondernemers bellen naar een speciaal nummer: 0800-2117. Daaraan werken ook MKB-Nederland en VNO-NCW mee.
 • Op de website van de Rijksoverheid zijn ook veel vragen en antwoorden te vinden. Lees hier ook over het volledige pakket op de site van de Rijksoverheid.
 • Op de website van Oost NL staat alle informatie over corona gebundeld die relevant is voor ondernemers uit de regio.
 • Net als op de sites van onder andere MKB-Nederland en werkgeversvereniging AWVN.
 • De stichting MKB Financiering en ondernemersorganisatie ONL stelden deze whitepaper op met twaalf tips over financiering. Op de site van ONL staan ook vragen en antwoorden.
 • In dit artikel op de site van RTL Z zijn praktische tips te vinden voor ondernemers, onder andere over wat je juridisch kunt doen als opdrachten afgezegd worden.
 • Dit artikel op de website van De Ondernemer geeft een ander soort tips die nu nuttig kunnen zijn: hoe werk je efficiënt thuis als ook je kinderen, die nu niet naar school kunnen, rondlopen.
 • Voor specifieke sectoren zijn er ook handige informatiepunten. Ondernemersvereniging evofenedex voor handel en logistiek heeft een coronacheck. Retailers vinden veel informatie op deze site. Voor de transportsector is deze liveblog nuttig.
 • Het artikel Corona-crisis, voorkom liquiditeitsproblemen met deze 12 tips van Stichting MKB Financiering geeft een checklist voor zzp’er en mkb-ondernemers.
 • Horecaondernemers kunnen voor meer informatie terecht op de website van KHN.
 • Was u betrokken bij een project van OP Oost? Voor vragen over programma’s, projecten en/of financiering kunt u bij OP Oost hier terecht.
 • Toerisme Veluwe Arnhem Nijmegen, Stichting Achterhoek Toerisme, RBT Rivierenland en de belangenorganisaties HISWA-RECRON en Koninklijke Horeca Nederland (KHN) hebben hun krachten gebundeld in ‘Gastvrij- Gelderland’. Gezamenlijk spannen zij zich de komende periode in voor toeristische ondernemers en vragen daarbij steun van de provincie. Ook doen ze een oproep aan de Gelderse gemeenten om op korte termijn renteloos uitstel te verlenen voor de betaling van lokale lasten zoals de toeristenbelasting.
 • Poelmann van den Broek Advocaten geeft juridische tips.
 • ArboNed verzorgt op 24 maart een gratis webinar voor ondernemers met vragen rondom corona en hun werknemers. Tijdens het webinar ‘Het coronavirus en werk’ gaan ze in op de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor mkb’ers.

Mist u informatie? Of staat er onjuiste informatie in bovenstaande overzicht? Dan passen wij dat natuurlijk graag aan. U kunt dan een e-mail sturen aan Anne Kregting via a.kregting@theeconomicboard.com.

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp