Zeewier

Wageningen University & Research haalt brandstof uit zeewier

Mooie ontwikkelingen op het gebied van toekomstbestendig rijden. De wetenschappers die meewerkten aan het Europese project MacroFuels zijn erin geslaagd een personenauto tachtig kilometer te laten rijden op brandstof uit zeewier. Ook de Wageningen University & Research (WUR) is betrokken.

WUR ontwikkelt biobrandstof

Het project, dat onder andere in samenwerking met de WUR tot stand is gekomen, richt zich sinds 2016 op de productie van biobrandstoffen uit zeewier. De universiteit slaagde erin het zeewier te bewerken tot grondstof en die om te zetten in acht kilo biobutanol, een soort brandstof. Het Danish Technological Institute wist tien kilo bio-ethanol uit het zeewier te halen. Dankzij successen heeft het projectteam aangetoond dat het technisch haalbaar is om auto’s te laten rijden op brandstof uit zeewier.

Het doel van het project is om aan te tonen dat het assortiment duurzame brandstoffen uitgebreid kan worden met zeewier. De brandstof is in Denemarken getest onder verschillende omstandigheden. Uit onderzoek bleek dat zeewierbrandstoffen, wat betreft gebruik en uitstoot, hetzelfde werken als reguliere brandstoffen. Voor de komende jaren zal dat betekenen dat de onderzoekers zich gaan richten op de optimalisering van het productieproces, zodat opschaling en kostenbesparing mogelijk worden.

Mooie ontwikkelingen voor de toekomst

De Hernieuwbare energie EU richtlijn heeft als doel om het transport in 2030 voor veertien procent op hernieuwbare brandstoffen te laten verlopen. Daarvan bestaat zo’n 3,5 procent uit geavanceerde biobrandstoffen, zoals die uit zeewier. De ontwikkelingen beloven veel goeds voor de toekomst. De kennis die is opgedaan tijdens de onderzoeken, is toepasbaar voor een brede diversiteit van voedingsmiddelen tot biobrandstoffen.

Onderzoek WUR

Wageningen Universiteit doet niet alleen onderzoek naar zeewier in combinatie met brandstof. Wageningen Food & Biobased Research doet al jarenlang onderzoek naar zeewier. Deze onderzoeken hebben als doel om de potentie ervan in kaart te brengen en technologieën te ontwikkelen om waardevolle factoren toegankelijk te maken.

Lees hier meer over het onderzoek van de WUR naar cultuurverandering in ons eetgedrag

Meer over de WUR

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp