Groeidocument 025 Arnhem Nijmegen

Groeidocument 025 Arnhem Nijmegen (CNA en CNN)

In het Groeidocument 025 Arnhem Nijmegen wordt de culturele toenadering van de steden Arnhem en Nijmegen verkend. In het rapport wordt het profiel van 025 geschetst. U kunt het rapport Groeidocument 025 Arnhem Nijmegen hier lezen en/of downloaden.

Column

025, STEL JE VOOR…

In het begin zullen twee plukjes mannen in voetbalshirts heel luid gaan protesteren. Ook mensen die verandering eng vinden zullen protesteren. Juist de mensen die er meteen tegen zijn vragen wij de ogen te sluiten en even mee te denken.

Stel je voor: een stad met Sonsbeek én Kronenburgerpark, twee clubs in het betaalde voetbal (in tegenstelling tot Amsterdam), een universiteit én gerechtshof. We kunnen trots zijn op Valkhof Festival en Hoogte80, in het weekend kiezen tussen het Openluchtmuseum of het Afrika Museum, Burgers’ Zoo of Heilig Land Stichting. Iedereen bezoekt De Vierdaagsefeesten (ze lopen toch al langs Arnhem) én Koningsdag in Arnhem. We vervloeken de chaos op het Keizer Karelplein èn nemen opnieuw de hele Arnhemse ring na een gemiste afslag.

We zijn trots op onze geschiedenis, die van de Romeinse tijd tot aan de Tweede Wereldoorlog spannend is gebleven. Elst gaat na een lobby van een paar jaar als enorme parkeerplaats dienen en het aantal lijnbussen moet verdubbelen. Trolleylijnbussen uiteraard.

De mensen die in rust willen genieten van een gemoedelijk leven aan de uiterwaarden trekken naar Nijmegen Noord en Arnhem Zuid. Oosterhout en Bemmel worden nieuwe Vinexwijken. We nemen het Nijmeegse bestuur en de Arnhemse organisatiedrift en koppelen die aan elkaar; jokkende ambtenaren worden opgesloten in het Duivelshuis. Het gebied gaat ‘Land van Rijn, Maas en Waal’ (kortweg: 025) heten en we nemen een nieuw accent aan, met de platte ‘e’ en de harde ‘s’.

Kom hier wonen! In de vijfde stad van Nederland, een grootmacht in het Midden Oosten. De herenhuizen, de musea, de duizenden lichtjes die bij nacht in het donkere heuvellandschap verdwijnen. De onstuimige rivieren met vrachtschepen en de bijzondere flora en fauna in de uiterwaarden. De belofte van de Betuwe en heidevelden op fietsafstand; eindeloze hondenuitlaatplekken. Fijne krakerskroegen, een explosie aan creatief talent en een mogelijkheid om te stralen, ondanks de overdadig aanwezige nederigheid. Ons wapen zal bestaan uit een tweekoppige adelaar én twee beren. Wij weten het wel!

Het is Buda en Pest ook gelukt, dus nu moeten wij Arnhijmegenaren niet flauw gaan doen en gewoon werken voor eenwording in 025. Anders kwijnen we weg in het oosterse niemandsland.

Cees de Beer & Tim Lenders – Mensen Zeggen Dingen

Groeidocument 025 Arnhem Nijmegen hier lezen en/of downloaden

025

Meer rapporten over cultuur

Ook interessant

Rapport delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp