Regio Arnhem – Nijmegen Beste Circulaire Regio; Circular Economy Awards 2018, succes brings succes

Circulaire award helpt bij verbinden gemeenten in regio Arnhem - Nijmegen

Ruim een jaar geleden won de regio Arnhem – Nijmegen de Circular Economy Award voor de Beste Circulaire Regio van Nederland. In 2019 wilden de initiatiefnemers doorpakken. Met de prijs in de hand trokken ze de regio rond. De conclusie: er zijn nieuwe stappen gezet, maar er is nog wel een weg te gaan.

Henk van den Berg, secretaris van de Regio Arnhem Nijmegen, was een van de kartrekkers richting het krijgen van de prijs, eind vorig jaar. Ook in het vervolgtraject speelde hij een rol.

Er zijn in de regio geweldig veel mooie initiatieven op heel veel verschillende plekken, de uitdaging ligt erin om die nog beter met elkaar te verbinden.

Tweede keer

Hij blikt een jaar terug in de tijd. “Bij onze tweede deelname wonnen we de prijs. We waren natuurlijk blij, maar hadden ook meteen het gevoel dat we de prijs goed wilden vermarkten. Het moest als impuls dienen voor meer bewustzijn rondom de circulaire economie.”

Een team mensen uit  de gemeenten en ook van The Economic Board pakte dat op en richtte zich daarbij vooral op de gemeenten. “Uiteindelijk hebben we in deze regio achttien gemeenten die allemaal hard werken om alles zo goed mogelijk voor elkaar te hebben, ook als het om circulariteit gaat. Het is echter voor die gemeenten een uitdaging om het grotere verband te zien.”

Vliegwiel

Regio Arnhem – Nijmegen Beste Circulaire Regio

Kevin Rijke (l.), directeur IPKW en Jan van Dellen (r.), wethouder en voorzitter PFO Economie met de respectievelijke awards

Het team probeerde daar het afgelopen jaar, samen met anderen, verandering in te brengen. “We hebben elke drie maanden overleg met de wethouders over onder meer duurzaamheid en economie. Op die momenten is steeds geprobeerd aandacht te vragen voor circulariteit. Het is  gelukt om dat een speerpunt van het portefeuille-overleg Economie te maken. Dat is een succesje, maar het moet nog concreter.”

Ook werden wethouders in alle gemeenten actief benaderd om foto’s van mooie circulaire projecten te delen. Van den Berg. “Aandacht vragen is gewoon heel hard nodig om het vliegwiel echt draaiende te krijgen. De verbinding tussen economie en duurzaamheid is daarbij heel belangrijk.”

Eind oktober won het Arnhemse IPKW (Industriepark Kleefse Waard) in de categorie voor Beste Circulaire Werklocatie. “De prijs voor de beste circulaire regio is afgeschaft, wij waren de laatste winnaar. De organisatie richt zich nu op bedrijventerreinen. De prijs bleef dus eigenlijk in de regio en dat gaf ook weer mooie publiciteit, het balletje blijft daardoor rollen. Er is echter nog altijd inspanning voor nodig. Ook in 2020 gaan we ons daarvoor inzetten. Er zijn in de regio geweldig veel mooie initiatieven op heel veel verschillende plekken, de uitdaging ligt erin om die nog beter met elkaar te verbinden.”

Best gelezen: Regio Arnhem – Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland

Dit artikel is een vervolg op het artikel: Regio Arnhem – Nijmegen Beste Circulaire Regio van Nederland. De regio werd in 2018 verkozen tot Beste Circulaire Regio van Nederland tijdens het BT Event. De jury roemde destijds de concrete initiatieven, samenwerking, vestigingsklimaat en circulariteit zien als een verdienmodel. “De regio heeft de jury ervan overtuigd dat het zijn van koploper ook echt wordt waargemaakt. De regio Arnhem – Nijmegen is een échte voorloper op het gebied van de circulaire economie. Verduurzaming lijkt de regio in het DNA te zitten.”

Aan het einde van 2019 kijken we welke artikelen door onze lezers het interessants gevonden werden. Waar staat de organisatie nu ten opzichte van het moment dat het artikel werd geschreven? En welke ontwikkelingen verwachten zij nog meer?

Meer 'Best gelezen van 2019'

Meer over de regio

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp