bese-products bese-elements

BESE-products wil met innovatieve aanpak natuurherstel bevorderen

BESE-products was blij en trots toen het als winnaar van de Jan Terlouw Innovatieprijs werd gekozen. De cheque van 10.000 euro komt goed van pas bij het doel dat het bedrijf heeft: natuurherstel in de hele wereld verbeteren.

Bioloog Karin Didderen is mede-uitvinder van BESE-elements, het bijzondere vlaggenschipproduct van BESE-products. Het is een biologisch afbreekbaar 3D-systeem dat bijdraagt aan het herstel van allerlei ecosystemen.

Natuurlijke buffer

Natuurherstel is in het verhaal van Didderen het centrale woord. Op dat gebied is volgens haar namelijk nog flink wat werk aan de winkel. “Juist bij natuurherstel wordt gek genoeg nog maar weinig gebruik gemaakt van de aanwezige kennis over de natuur. Wij hebben een structuur ontwikkeld waarbij we de natuur onderdeel hebben gemaakt van de oplossing. We helpen de natuur bij de start, daarna kan ze het zelf.” Dat de natuur een duwtje in de rug krijgt is volgens haar hard nodig. “Na heel veel jaren van natuurafbraak moeten we de komende tijd aandacht gaan schenken aan de natuur als een natuurlijke buffer voor mensen. In deze tijden van klimaatverandering hebben we die buffer hard nodig.”

Het bedrijf richt zich op biologisch afbreekbare elementen voor het opstarten van ecosystemen, met name onder water. Het product BESE-elements is een structuur op basis van onder andere aardappelzetmeel die daar aan bijdraagt. “De structuur bootst eigenschappen van de natuur na, bijvoorbeeld van wortelstelsels of plantenstengels. Het beschermt tegen golven en natuurlijke vijanden en daardoor helpt het jonge dieren en planten om zich ergens te vestigen. Zo kan een ecosysteem worden opgebouwd op plekken waar dat anders niet zou kunnen.”

Allereerst is het belangrijk dat we afstappen van het gebruik van plastic en beton bij natuurherstel.

“We willen door innovatieve projecten en kennisoverdracht wereldwijd bijdragen aan natuurherstel”, zegt Didderen over de doelstelling van het bedrijf. “Allereerst is het belangrijk dat we afstappen van het gebruik van plastic en beton bij natuurherstel.”

Natuurherstel gaat nu in de helft van de gevallen nog mis, vertelt ze. “Dat komt door het gebruik van verkeerde materialen en verkeerde technieken. Vaak worden boompjes en planten gewoon uitgeplant, maar onder water spoelen ze vervolgens weg. Wat we kennen vanuit de landbouw werkt in een zee-omgeving lang niet altijd. Dat besef is nog niet altijd aanwezig.”

Pasta

BESE-elements is, zoals Didderen het omschrijft, het etalageproduct, waarvoor het bedrijf de Jan Terlouw Innovatieprijs kreeg. Maar BESE-products doet meer. “We zijn heel ver met de ontwikkeling van een soort pasta die gebruikt kan worden om rif te maken, voor bijvoorbeeld oesters en koraal. Op dit moment hebben we ook al diverse andere producten, zoals biologisch afbreekbare kabelbinders. Voor bijvoorbeeld het vastbinden van koraal worden nu nog steeds veel plastic kabelbinders gebruikt.”

Het Culemborgse bedrijf werkt veel samen. Onder meer met specialistische natuurherstelorganisaties vanuit de hele wereld. Maar ook met allerlei partijen in Nederland. “De biopolymeer waarmee we de structuur van BESE-elements maken, wordt ontwikkeld door het Brabantse familiebedrijf Rodenburg, dat ooit begon als schillenboer. Daarnaast zijn het NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, red.) en in Gelderland de Radboud Universiteit en de WUR belangrijke partners als het om kennisontwikkeling gaat.”

Meer over innovatie

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp