Nijmeegs-Wijchens Bedrijvenpark Bijsterhuizen pakt energiegebruik aan

Het grootste bedrijventerrein van Gelderland, Bedrijvenpark Bijsterhuizen, ligt zowel in Nijmegen als in Wijchen. Het terrein herbergt op haar 160 hectare ruim 200 bedrijven met 4000 banen. De bedrijvenvereniging is druk bezig met verduurzaming op energiegebied.

Voorzitter Pieter Bergshoeff van Bedrijvenvereniging Bijsterhuizen vertelt hoe er op het park gewerkt wordt aan smart oplossingen voor het verminderen van het energiegebruik. “Samen met beide gemeentes werken we aan slimme verlichting. Daarbij willen we de huidige verlichting vervroegd (voor de afschrijvingstermijn) vervangen door ledlampen. Dat kost de gemeentes niks extra, want Bijsterhuizen betaalt de vervroegde afschrijving. En het bespaart de gemeentes wel geld, door het lagere energiegebruik.”

Meer dan een lamp

Deze slimme ledlampen kunnen nogal wat. Zo kunnen beveiligers via een app het licht dimmen als er minder licht nodig is of juist harder aanzetten als ze iets goed willen zien. Ook kun je een sensor toevoegen die verkeer detecteert. Als er meer verkeer is, wordt er meer licht gegeven.

Industriepark Bijsterhuizen

Naast het plan voor de intelligente verlichting, is het terrein bezig met de energiescan voor bedrijven. Bergshoeff: “Wij moeten vergroenen. Natuurlijk heeft de energiescan te maken met het energieakkoord. Ik denk echter dat het ook belangrijk is dat het bewustzijn van bedrijven hiermee groter wordt. Met sommige ingrepen kan een bedrijf wel 50.000 euro besparen per jaar.”

De energiescan houdt in dat je het hele bedrijf doorloopt op verbetermogelijkheden qua energie. Bij een kantoor is dat eenvoudig, maar bijvoorbeeld bedrijven met koelcellen gebruiken veel energie. Kleine ingrepen kunnen al heel veel opleveren. Zo kan de luchtverversing uit in het weekend, of gewoon beter ingesteld worden. Bewustzijn hiervan is groeiend ziet Bergshoeff, een belangrijk eerste stap.

Ideeën voor groene energie

De bedrijvenvereniging is uitgebreid aan het onderzoeken hoe er schone energie uit de buurt zou kunnen worden toegepast. Er zijn gesprekken met Wind in Wijchen voor een eigen windmolen. En met Eneco Solar en Wind voor zonnepanelen op de platte daken van de grote hallen. Daarbij verhuurt een eigenaar zijn dak aan Eneco en verdient daar geld mee. Ook de overloopvijvers op het terrein, voor het regenwater, zijn kandidaat voor drijvende zonnepanelen.

We moeten studenten binden aan de regio, ze een toekomst kunnen bieden

Bergshoeff legt uit hoe je koelhuizen, die ook aanwezig zijn op het terrein, kunt laten functioneren als accu. “Als de zon schijnt, kun je de zonnestroom gebruiken om de installaties extra te laten koelen. ’s Nachts, als er geen zonnestroom opgewekt wordt, laat je de koeling weer een beetje opwarmen. Zo sla je eigenlijk ook energie op.”

Samenwerken voor de regio

Bergshoeff is coach aan de HAN bij de Minor Smart Industry. Daar maken studenten kennis met smart oplossingen. “Samenwerken binnen de regio is heel belangrijk, zowel tussen bedrijven en opleidingen als tussen Arnhem en Nijmegen. We moeten daarbij studenten binden aan de regio, ze een toekomst kunnen bieden. Ik ben geboren en getogen in Rotterdam en ben blij dat ik hier in deze mooie omgeving woon en werk!”

Meer over duurzame energie

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp