Week van de regio; Atoombunker Arnhem

Arnhem gebruikt atoombunker tegen droogte

De gemeente Arnhem bereidt zich met het klimaatadaptieplan voor op het aankomende klimaat van hittegolven, hevigere buien en langere droogtes. Een oude atoombunker maakt deel uit van dit plan. Deze atoombunker in Arnhem wordt namelijk gebruikt als wateropslag voor het kostbare regenwater als oplossing voor droogte.

Atoombunker voor wateropslag in Arnhem

De bunker in het centrum van Arnhem werd ooit gebouwd als voetgangerstunnel en is tijdens de Koude Oorlog omgebouwd tot atoombunker. In de betonnen bak past 700.000 liter regenwater; dat is voldoende om honderd grote bomen een maand lang van water te voorzien.

Lees hier meer over het Klimaatplan van de gemeente Arnhem, dat zelfs internationaal werd.

Afkoppelen van regenwater

Bij de herinrichting van het stationsgebied in Arnhem is een dubbel rioolstelsel aangelegd, om zo te kunnen afkoppelen. Dat wil zeggen dat regenwater niet langer naar het riool gaat, maar lokaal wordt opgeslagen of in het grondwater zakt. Afvalwater blijft naar het riool gaan, maar regenwater wordt straks naar de oude bunker geleid.

De gemeente Arnhem heeft als doel gesteld dat over tien jaar voor negentig procent van alle openbare ruimten geldt dat het regenwater wordt opgevangen. Daarom zijn dubbele waterafvoeren in alle Arnhemse nieuwbouw verplicht. Ook in andere gemeenten gebeurt dit steeds meer.

Meer maatregelen

Behalve het opvangen van regenwater, heeft Arnhem nog meer maatregelen getroffen als onderdeel van het klimaatadaptieplan. Zo is op het Gele Rijdersplein de betegeling onder de grote platanen vervangen door gras. Het doel is om in Arnhem tien procent van alle asfalt en stenen te vervangen door natuurlijke ondergrond.

Daarnaast wil Arnhem de stad verkoelen. Zo heeft de bioscoop naast het station een groen dak dat volledig met planten begroeid is, worden er steeds meer groene gevels op nieuwbouw aangelegd en maken steeds meer inwoners gebruik van regentonnen en groene daken.

Meer over Arnhem

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp