RenalTracker

Amerikaanse prijs voor Nijmeegse online tool RenalTracker

Het versnellen van innovaties voor nierpatiënten, dat is het doel van de KidneyX Award. Het Nijmeegse bedrijf Binnovate Digital Health won de prijs. Met een online tool waarmee  je als nierpatiënt leert om je voeding en lifestyle te monitoren: de RenalTracker.

KidneyX Award

Uit 165 inzendingen werd de RenalTracker een van de 15 winnaars van deze prestigieuze prijs van de Amerikaanse overheid. Het geldbedrag van 75.000 dollar wil het bedrijf gebruiken om het online platform verder te ontwikkelen.

Ad Linssen en Kirby Binayao, de CFO en CEO van Binnovate Digital Health vertellen op de website van Oost NL: “Het winnen van een award in de Verenigde Staten opent voor ons deuren, en het laat zien dat we op de goede weg zijn in onze ontwikkeling. Maar belangrijker nog: we kunnen het RenalTracker programma verder verbeteren, daarmee hebben we een positieve impact op de kwaliteit van leven van nierpatiënten.”

De Filipijnse Kirby Binayao richtte in 2014 het bedrijf Binnovate Digital Health op, dat de RenalTracker ontwierp. Hij had als verpleegkundige ervaring met een patiënt die zelf heel betrokken was bij het proces en die graag alles wilde weten. Zo kwam hij op het idee van een platform voor zelfmanagement, er was duidelijk behoefte aan informatie en ondersteuning bij het ingewikkelde dieet dat nierpatiënten helpt in het uitstellen van dialyse.

Achteruitgang vertragen

Omdat patiënten met chronisch nierfalen niet beter worden en er geen behandeling is, neemt het vermogen van de nieren langzaam af. Uiteindelijk komt er dialyse aan te pas of een niertransplantatie, beide opties tasten de kwaliteit van leven ernstig aan. Ook zijn de kosten hoog.

Door een speciaal dieet kan een nierpatiënt het moment uitstellen dat dialyse nodig is. Maar een andere leefstijl en een streng dieet zijn niet makkelijk vol te houden als je het alleen doet. Daarom biedt het online platform RenalTracker coaching, educatie en een dieetplan aan. Tussen de doktersbezoeken in kan de patiënt zo via zelfmanagement het creatinine-niveau omlaag brengen.

Persoonlijke begeleiding via internet

Het platform biedt persoonlijke begeleiding in de vorm van een-op-een-chats met een ervaren verpleegkundige. Ook is er een Kidney Master Class, een lesprogramma van twaalf weken om te leren hoe je nierfalen kunt leren hanteren. Tenslotte is er het persoonlijke dieet dat helpt te bepalen hoeveel je kunt eten van welke soort voeding.

Dit uitgebreide programma kost patiënten 40 dollarcent per dag en is daarmee ook een heel betaalbaar alternatief voor begeleiding in een klassieke setting.

RenalTracker: een mooi track record

Het online platform kreeg in deze regio al veel ondersteuning en erkenning. Het deed mee aan het RockStart-programma, nam deel aan het Health Valley-event van 2017 en ontving subsidie vanuit het RedMedTech Discovery Fund. En de liefde is ook wederzijds, Kirby Binayao noemt Nijmegen de Health Valley van Nederland, waar men voorop loopt met een campus waar tientallen relevante bedrijven elkaar inspireren.

Meer over Health

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp