Duurzame evenementen; Afval scheiden evenementen

Afval scheiden bij Huissense Dag heeft wat voeten in de aarde

Waarom scheiden we thuis ons afval, maar gebeurt dat bij grote evenementen vaak niet? Dat vroegen ze zich in de gemeente Lingewaard af. Daar wordt bij de jaarlijkse Huissense Dag volgend jaar afval gescheiden ingezameld en hergebruikt, zo is het plan.

Het probleem zit dus aan de kant van het menselijke gedrag

Op 30 juni volgend jaar wordt de komende Huissense Dag gehouden. Jaarlijks komen duizenden mensen dan naar het dorp voor een braderie en muziekoptredens. Tot nu toe werd al het afval van die dag gezamenlijk verbrand. Nu is het plan om via gescheiden inzameling tot hergebruik te komen. Als de pilot succesvol is, volgt de Bemmelse Dweildag in dezelfde gemeente.

Weinig motiverend

Dion Jansen uit Bemmel wordt gezien als degene die de discussie is gestart. Hij heeft geen link met de Huissense Dag, maar wel met een ander feest in de gemeente: de Bemmelse Dweildag. “Met ons voetbalteam organiseren we dan een camping waar veel jongeren komen. Wij zijn heel bewust bezig met duurzaamheid en kwamen daarvoor in contact met de gemeente. We kregen in eerste instantie als antwoord dat afval scheiden weinig zin had, omdat het toch gezamenlijk zou worden verbrand. Dat antwoord werkte niet bepaald motiverend.”

Maar de vraag bereikte Léon Dekkers, raadslid voor D66. En die stelde deze zomer vragen in de gemeenteraad van de gemeente Lingewaard. Jansen: “Daardoor kwam het balletje aan het rollen. Eerst komt er dus een pilot tijdens de Huissense Dag en hopelijk volgt dan ook de Bemmelse Dweildag.”

Afval scheiden evenementen

Volgens Peter Mom, beleidsmedewerker van de gemeente Lingewaard, heeft het best wat voeten in de aarde. “Zo logisch als het misschien klink, zo ingewikkeld is het. Er zijn veel grote en minder grote evenementen – van carnavals tot kermissen – die het ook probeerden, maar er niet in slaagden. Maar onder andere bij de Canal Parade in Amsterdam en de Vlootdagen in Den Helder lukt het wel.”

De afgelopen jaren werd het afval bij de Huissense Dag weliswaar gescheiden ingezameld, maar toch gezamenlijk als restafval verbrand. Mom beseft dat dat vreemd klinkt. “De uitdaging is de kwaliteit van het apart ingezamelde kunststof. Tijdens evenementen vermengt alles zich en is de kwaliteit vaak te slecht voor hergebruik en daarom wordt het in plaats daarvan verbrand. Het probleem zit dus aan de kant van het menselijke gedrag.” Hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat het afval nu beter wordt gescheiden is nog niet helemaal duidelijk. “We hebben nog een dik halfjaar om het helemaal uit te werken”, zegt Mom.

Ook interessant

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp