webinar groeiversneller; mkg; aanvragen COL; investor readiness program; groeiversneller food; webinar reshoring; Bart Heuts Oost NL Duurzame ontwikkeling, de kracht van Gelderland en Overijssel; noodhulp start-ups; Wendy de Jong directeur Oost NL

Aanvraag voor COL indienen kan alleen nog in september

Start-ups, scale-ups en andere innovatieve bedrijven die denken aanspraak te kunnen maken op de Corona-OverbruggingsLening, kortweg COL, kunnen tot 1 oktober een aanvraag indienen.

De COL is een door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) beschikbaar gesteld noodkrediet voor innovatieve ondernemers en mkb’ers zonder bancaire kredietrelatie die in financiële problemen zijn gekomen door het coronavirus. De leningen worden door Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s) verstrekt. In Gelderland en Overijssel is dat Oost NL. In de periode tot 1 juli ontvingen bedrijven in Oost-Nederland in totaal ongeveer veertig miljoen euro via de COL. Landelijk werd de COL uitgekeerd aan meer dan zeshonderd start-ups, scale-ups en innovatieve mkb’ers, met een geschat totaalbedrag van 217 miljoen euro. In totaal is er 300 miljoen beschikbaar. De verwachting is dat de resterende 83 miljoen nu verdeeld gaan worden.

Beauty contest

Dat gebeurt anders dan bij veel andere regelingen, legt Oost NL op zijn site uit. In eerste instantie beoordeelt Oost NL de aanvragen. Alles wat door hen wordt gehonoreerd gaat na 1 oktober naar een nationale commissie die de vergelijking maakt met andere aanvragen in heel Nederland. Dat gebeurt via een zogeheten beauty contest, wat een soort tender is. Er wordt daarbij onder meer gekeken naar het aantal fte, aansluiting bij het missiegedreven innovatiebeleid, aansluiting op ecosystemen en het belang van de innovatie.

De uitkomst van de nationale tender wordt op z’n vroegst 22 oktober en uiterlijk op 29 oktober bekend gemaakt. Meer informatie is te vinden op de site van gezamenlijke regionale ontwikkelingsmaatschappijen. Direct een aanvraag indienen kan via de portal van Techleap.nl.

Reddingsboei

Eerder schreven we al over bedrijven die mede dankzij de COL konden blijven voortbestaan, zoals Red je pakketje en Foodcase. De CEO van Red je pakketje, Sam Rohn, zei over de toegekende lening: “Dat hadden we niet op een andere manier op kunnen halen en dan was het misschien wel het einde geweest voor ons bedrijf, ondanks het feit dat we in de lift zaten. Ik ben dan ook extreem blij met Oost NL en met de overheid. Ze waren een reddingsboei in roerige tijden.”

De wereld ging dicht. Alle handel viel weg, net als de ontwikkeltrajecten.

Ook het Wageningse bedrijf Foodcase International, dat lang houdbare, bevroren en verse voeding levert aan de luchtvaartindustrie, heeft veel baat gehad bij de COL en het Corona Rebuild Program. “De wereld ging dicht. Alle handel viel weg, net als de ontwikkeltrajecten. Meerdere debiteuren konden niet meer betalen en we moesten een oplossing vinden voor producten die al onderweg waren”, vertelt CEO Wilbert de Louw. Met behulp van de COL wist het bedrijf er bovenop te komen.

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp