8 mei 2017 - Geschreven door: Kevin Rijke, directeur van het Industriepark Kleefse Waard

Zo ziet het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland eruit

Iedereen heeft zijn mond er vol van: duurzaamheid. Ik ook. En niet voor niets. Dit is een plek waar we zuinig op moeten zijn. In Arnhem op het terrein van Industriepark Kleefse Waard (IPKW) was vroeger de zware industrie gevestigd. Het is historisch erfgoed. Want als ik nu om me heen kijk, zie ik dat diezelfde (historische) panden bewoond worden door innovatieve, duurzame, slimme bedrijven in de clean tech industrie.

Onze omgeving heeft een transformatie doorgemaakt. Van een vervuilend industriepark zijn we een moderne, duurzame campus geworden op 60 hectare. Talloze bedrijven werken hier aan nieuwe oplossingen voor een circulaire economie. Bijvoorbeeld met vezeltechnologie, waterstof of PET recycling.

Het mooie is dat de bedrijven op het park samen innoveren. Verbinding is cruciaal om vooruit te komen. Daarom doen wij er veel aan om bedrijven aan elkaar te koppelen. Het park is geen faciliteit, we zijn facilitator. We verhuren niet alleen onze gebouwen, we bouwen een community. Elk jaar worden er minimaal 100 evenementen georganiseerd, zoals netwerkborrels, inspiratiebijeenkomsten en deze week ook het Jaarcongres Gelders Energieakkoord. Er is veel animo voor dit soort evenementen, want bedrijven zoeken naar inspiratie, synergie en nieuwe mogelijkheden. Op IPKW komt dit samen. Onze kracht is de community.

Jongeren zie je ook veel op ons terrein en daar ben ik blij mee. Ik geloof heilig in de combinatie tussen bedrijven en onderwijs. Dit is de plek om jongeren op te leiden voor het vak. Op het park organiseren we daarom samenwerking met onder meer de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen en het ROC. In het Powerlab op het park wordt de engineer van de toekomst opgeleid. Dat is toch fantastisch?

Dus over duurzaamheid kun je veel roepen, maar het is veel leuker om het écht te doen. Samen met bedrijven op ons park laten we zien dat het anders kan. We werken aan vijf duurzaamheidspijlers: afval, energie, mobiliteit, gebouwde omgeving en mensen. Dát noem ik next level samenwerking. Geloof me, Industriepark Kleefse Waard wordt het duurzaamste bedrijventerrein van Nederland.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp