28 januari 2019 - Geschreven door: Harry Popken, afdeling Sport bij gemeente Arnhem

De slag om het WK Volleybal 2022

Het WK volleybal 2022 komt naar Gelderland. Het zal grotendeels in Arnhem worden gespeeld en daar zijn we heel trots op! Dat voor elkaar krijgen is niet zonder slag of stoot gegaan.

Arnhem heeft in 2012 in de nieuwe Arnhemhal op Papendal geïnvesteerd, met als gevolg veel extra werkgelegenheid en als tegenprestatie toegang tot sportcentrum Papendal en haar trainers. Een van die trainers was volleybal bondscoach Gido Vermeulen. Wij spraken met hem over zijn wens talenten uit de eredivisie te laten spelen in Arnhem.

Jonge talenten

Gido wilde de jonge talenten, die op Papendal in de nieuwe hal trainen, graag onder druk laten spelen. Vrij snel na ons eerste gesprek in 2013 speelden de jongens en meisjes van Talentteam Papendal/Arnhem hun eredivisie volleybalthuiswedstrijden in Sportcomplex Valkenhuizen. Arnhem levert de zaal, Papendal het vervoer, Agilitas en sportbedrijf Arnhem leverden de ondersteuning in de zaal. In ruil hiervoor voerden de teams het logo Made in [Arnhem] en gaf de Nevobo lessen en clinics.

We zagen directeuren Joëlle Staps en Michel Everaert van Nevobo (Nederlandse Volleybalbond) regelmatig op de tribunes van Valkenhuizen en spraken af de samenwerking uit te breiden met een convenant. Wij wilden de volleybalverenigingen ontwikkelen in kwaliteit (technisch, bestuurlijk en pedagogisch) en groei in ledenaantallen. Leerlingen op school kennis laten maken met volleybal was een gemeenschappelijk doel. Deze samenwerking had de fusievereniging Aetos tot gevolg: de grootste volleybalvereniging in Nederland met een goed georganiseerde jeugdopleiding. Dat was geen doel maar is wel prachtig.

Met dit convenant kwamen er ook evenementen met media-aandacht. Zo waren wij in 2017 gaststad voor het EK Meisjes. Alleen al de finale is online 1,3 miljoen keer bekeken. In 2018 organiseerde de Nevobo het WK zitvolleybal in onder andere het Musis Sacrum Arnhem. Stip op de horizon in het convenant met de Nevobo: het WK volleybal 2022 in het Gelredome.

Waarde van evenementen

Door Joëlle Staps en Michel Everaert zijn achteraf gezien goede keuzes gemaakt: een structureel evenementenbeleid met vaste partners als Arnhem. Zij zetten evenementen in voor marketing van volleybal. Daarnaast hebben ze veel waarde voor sponsoring.

Een WK is na de Olympische Spelen het allerhoogst haalbare. Organisatoren van sportevenementen moeten niet eenzijdig bij de overheid aankloppen voor geld. Het is van belang dat er wederzijds voordeel ontstaat: organisatoren van evenementen moeten iets te bieden hebben dat voor overheid en bedrijfsleven aantrekkelijk is.

Inclusiviteit en mensenrechten

In september hebben wij met onze partners Nevobo, Gelderland, Apeldoorn en Rotterdam in Turijn een bid voor het WK 2022 volleybal voor vrouwen ingeleverd bij de FIVB (de wereldvolleybalbond). Wij zagen dit als de finale van een lang traject van plannen maken, budget regelen en de FIVB beïnvloeden.

Japan en China waren onze concurrenten. Japan organiseerde het evenement afgelopen jaar ook al, dat zal hun kansen hebben verminderd. De Chinese vrouwen zijn Olympisch kampioen. Daarnaast is China qua volleybalpotentie en markt een gigantische kans voor de FIVB.

Op beschikbaar budget stonden wij niet bovenaan. Ons plan heeft op andere punten gescoord bij de FIVB. Door het grootste deel van de wedstrijden op meerdere velden in één accommodatie, het Gelredome, te organiseren zijn er veel meer volle tribunes te verwachten. Andere belangrijke en aansprekende punten uit ons plan waren bijvoorbeeld de inclusiviteit (we proberen ook het WK Zitvolleybal te incorporeren), gelijkheid tussen mannen en vrouwen, het betrekken van andere landen zoals Polen en mensenrechten. Dat zijn de terreinen waar wij hebben kunnen scoren, tegenover een hoger financieel bod uit China.

Impact maken

De Nederlandse vrouwen zijn in september vierde van de wereld geworden en er komen nog talenten aan. Vermoedelijk zijn we ook in 2022 kanshebber, dat zal de aandacht voor het evenement nationaal vergroten.

Het organiseren van het evenement levert heel veel media aandacht en een flinke economische impact op, dat is dus gewoon werkgelegenheid in de regio. In de regio is er ook veel aandacht want het concept voorziet erin dat gemeentes met een volleybalclub/sporthal en een hotel in hun gemeente teams/landen kunnen adopteren. Het genereert aandacht in de hele provincie, maar biedt ook mogelijkheden voor bedrijven.

De Nevobo heeft aangetoond iets te bieden voor de tegenprestaties die zij van ons vragen. Die uitdaging ligt er voor ons allen. We hebben nog een paar jaar om uit dit evenement te halen wat er in zit. Dat geldt voor de Nevobo op het gebied van ledenwerving en sponsoren, dat geldt ook voor het bedrijfsleven.

Bedenk als bedrijf wat je met dit WK kunt of wilt en ga met ons in gesprek. Vanuit de gemeente Arnhem zijn we op dit moment vooral heel trots dat we een belangrijk onderdeel van het WK Volleybal zijn in 2022.

Ook interessant

Groen rijden door de binnenstad van Arnhem

Video: Arnhemse Kozie op wereldpodium tijdens grootste designbeurs van de wereld

025: de grenzen verdwijnen

INNOVATE 2018: de toekomst van Arnhem

Best of both worlds

“Door vaker te sporten heb ik meer energie en presteer ik beter”

Internationale citymarketing; durf anders te kijken!

Schone mobiliteit bij evenementen

Kennis, kunde, kassa

The Economic Board crosses-over to Berlin

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp