7 mei 2020 - Geschreven door: Sigrid Helbig, directeur The Economic Board

Voorwoord Regionale Monitor Editie 3

Voor u ligt de derde Regionale Monitor over De impact van de coronacrisis op de regionale economie van de regio Arnhem – Nijmegen – Wageningen. Helaas zou ik zeggen. Dat betekent namelijk dat we met zijn allen, ondanks het verlichte regime, nog steeds ons stinkende best moeten doen om deze crisis het hoofd te bieden.

Wat ging goed: de crisis in 2008 heeft laten zien dat steunmaatregelen groot en snel moeten zijn. Een uitslaande bosbrand blus je niet met een emmertje water hier en daar. Van een miljarden overschot gaat Nederland naar 95 miljard euro tekort, een schuld van 5.000 euro voor elke inwoner. We moeten nu accepteren dat de verdeling niet perfect is, verantwoording komt later. Dan zullen antwoorden moeten worden geformuleerd over bonussen, dividend en publiek aandelenbelang. Het laatste niet te langdurig trouwens, niemand zit te wachten op een communistische heilstaat.

Wat kan beter: het gevoel van bizarre tijden wordt ook veroorzaakt door de zeer diverse overheidsmaatregelen. Mondkapjes: eerst zinloos, nu ook Nederland dringend aanbevolen. De lokale winkelier moest worden gesteund, maar liever niet je deur uitgaan aub. Ikea ging open, de bibliotheek mocht dat niet. Kappers bleven dicht, twintig kilometer verder over de grens kon je een nieuwe coupe aan laten meten. Schoolkinderen mogen wel door 65-jarige leraren worden opgevangen maar niet door Opa en Oma.

Het is dan ook goed dat de samenstelling van Outbreak Management Team wordt herzien. Niet alleen vaklui uit de gezondheidszorg maar tevens werkgevers, economen, gedragswetenschappers en ethici die zich buigen over de ‘intelligente reboot’. En ook jongeren! Want we moeten oppassen dat de jonge generatie niet opeens de nieuwe meest kwetsbaren van onze samenleving worden.

Blijf dapper en vooral gezond!

Open de derde editie van de Regionale Monitor

Op onze Corona-pagina vindt u alle informatie rondom de uitbraak van COVID-19, de coronacrisis en de genomen maatregelen door de Rijksoverheid, de regiogemeenten uit de regio Arnhem – Nijmegen – Ede/Wageningen en de provincie Gelderland. Op het forum kunt u uw hulpvraag stellen of reageren op de hulpvraag van andere organisaties. Ook kunt u zich hier inschrijven voor de Regionale Monitor waarin wij een overview geven van de impact van corona op de economie van de regio

Meer over corona en de regio

Meer over corona

Dit artikel delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp