28 december 2019 - Geschreven door: Sigrid Helbig, directeur The Economic Board

Voorspellingen 2020

Het nieuwe decennium staat voor de deur. Daarom hierbij weer een aantal voorspellingen die in 2020 uit zullen komen. Ik weet het zeker!

De VOC-mentaliteit van China beginnen we in 2020 steeds minder tof te vinden. China blijft honderden miljarden investeren in infrastructuur in vooral arme landen. Zij maken deel uit van het belt and road initiative. Zo heeft de Malediven met een bruto binnenlands product van nog geen zes miljard in Peking een schuld van twee miljard uitstaan.

Trump wint de verkiezingen in november 2020 met twee vingers in de neus en een opgestoken middelvinger naar de wereld. Zijn herverkiezing maakt dat hij zich in zijn tweede ambtstermijn kan focussen op internationaal beleid. Zet u schrap!

Voor de beurs wordt 2020 een tamelijk rustig jaar. Pas in 2021 zullen de beurzen vanwege de US verkiezingen hoe dan ook dalen. Trump wint en ontketent Trade War 2. Mocht – onverhoopt –   toch Elizabeth Warren of Bernie Sanders winnen dan zullen de koersen dalen vanwege het negatief beleid voor bedrijven uit de Verenigde Staten.

De US powerplay wordt goed geïllustreerd door de Nord Stream 2-casus waarbij een pipeline voor gastransport van Rusland naar Europa zal worden aangelegd. Amerika is mordicus tegen en het recht van Europa om zelf te bepalen hoe het zijn energiehuishouden regelt staat hierbij behoorlijk onder druk. Bedenkelijk: US senator Ted Cruz –  aanjager van de sancties – kreeg van alle senatoren de hoogste vergoeding van de Amerikaanse olie en gasindustrie. Dit alles maakt dat de samenwerking in Europa in zal 2020 hechter zal worden. Niets verbindt zo krachtig als een gezamenlijke vijand.

De Brexit is een feit. Johnson heeft niet gewonnen omdat hij zo goed was, maar omdat het programma van Labour en salonsocialist Corbin zo extreem slecht was. We wennen aan de gedachte dat UK in 2020 zonder deal uit de EU valt. Dit wordt geen verrassing maar de kroniek van een aangekondigde dood. Voor de EU wordt de Brexit procedure koorddansen op een slap touw: je wilt nog steeds goede buren blijven, maar je wilt stiekem toch ook dat de Britten pijn lijden om andere landen af te schrikken.

Frankrijk en Duitsland gaan samenwerken om in 2020 een Europese clouddienst van de grond te krijgen. Het platform, Gaia-X genaamd, moet tegengewicht bieden aan tech-reuzen zoals Amazon, Microsoft, Google en Alibaba. Gaia-X klinkt als een futuristisch space object maar is vernoemd naar de godin van de natuur en de aarde. Grote Duitse bedrijven zoals Bosch, SAP, Deutsche Telekom, Deutsche Bank en Siemens zijn bij de ontwikkeling betrokken. Opdracht voor Nederland om zich er op de een of andere manier charmant tussen te wurmen.

Het lang verwachte mannenquotum van zeventig procent  is erdoor. Het gaat – op zijn snelst – 1 januari 2021 in werking. Waar gaat het over? Het gaat erover dat maximaal zeventig procent mannen in de Raad van Commissarissen bij beursgenoteerde ondernemingen zitting hebben. Om dit te bereiken moet het enorme aantal van 67 vrouwelijke toezichthouders worden benoemd. 67! Hoe moeilijk kan het zijn? Niet dus. In 2020 zullen alle beursgenoteerde ondernemingen zich niet laten kennen en voor ingang van de wettelijke ingangsdatum aan dit quotum voldoen.

Een shovel richting binnenhof maakte in 2019 kennelijk meer indruk dan een lobbyist. Een rammende tractor aan de deur van een provinciehuis had meer impact dan alle beleidsnotities van LTO. Een van de eenvoudigste kledingstukken is nu eenmaal het gele hesje, het is zo aangetrokken, ook in 2020. Verandering blijft lastig en is soms pijnlijk. Maar verandering moet! De laatste lantaarnopsteker ging in 1957 met pensioen. De laatste turfsteker overleed in 2011. Het doet denken aan de tijd dat Britse bonden het voor elkaar hebben gekregen om de kolenschepper te handhaven op een elektrische trein. Alleen voor de Homo Nostalgicus was vroeger alles beter.

Toch krijgt Nederland het in 2020 het voor elkaar om na allerlei impasses wederom het nationale IKEA gevoel op te roepen. Dat is de trots die je krijgt indien je na zwoegen en ploeteren eindelijk gezamenlijk het meubelstuk in elkaar hebt kunnen zetten. Je houdt natuurlijk altijd een paar schroeven over, maar een kniesoor die daarop let.

Vanaf 2020 is praten over het weer, eten en vakanties geen small talk meer maar een statement. Het zijn beladen onderwerpen en het worden sociale mijnenvelden. Een nieuwe beroepsgroep dient zich aan: de klimaatcoach. Een Nederlands beroep bij uitstek, lijkt me. Middels poldergesprekken (hoe toepasselijk is dit?) en klimaatpsychologie is hij of zij in staat om de ‘believers’ en de ‘ontkenners’ te verbinden.

Minimaal dertig procent van alle online aankopen gaat retour. Dit zal tijdens de ‘Internationale Retourendag’ op 2 januari 2020 een voorlopige piek bereiken. Alleen al in de Verenigde Staten zorgt deze dag voor de onvoorstelbare hoeveelheid van 2,5 miljard kilo afval en voor 15 miljoen ton extra CO2 uitstoot. De kans dat dit fenomeen uitsluitend door (oké) Boomers is veroorzaakt lijkt me nul en daarom zouden ook milieuminnende millennials zich achter de oren moeten krabben.

Vliegschaamte, vleesschaamte, babyschaamte. Het enige energieneutrale kind is het kind wat niet geboren wordt. In 2020 gaan er stemmen op om alle kindertoeslagen maar in zijn geheel te schrappen. De belastingdienst is voor. Heeft u geen kinderen? U mag 130 blijven rijden en elk jaar twee keer op vliegvakantie. Uw CO2-footprint blijft immers significant lager dan die van elke ouder. Want uiterlijk 2050 moet het land klimaatneutraal zijn. Klinkt nog ver weg? 2050 is even ver weg als 1990.

#Lifeport wordt in 2020 trending. Hiermee bundelen we met zijn allen de vele mooie verhalen die onze Groene Metropoolregio op het gebied van food, health en energy rijk is. #Lifeport is het elastiekje dat van de vele bloemen een mooi boeket maakt.

Sommigen zeggen dat het enige wat aan de mens nog evolueert de tenen zijn. Die worden steeds langer. Vandaar dat vanaf 2020 de drie belangrijkste vestigingsfactoren zijn: talent, technologie en tolerantie. Want ook in 2020 hebben we elkaar nodig. Gelukkig maar.

Blijf genieten en vooral dapper.

Lees ook Sigrids voorspellingen voor 2018 en 2019

Deze blog delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp