14 juni 2017 - Geschreven door: Ingeborg van den Heuvel, advisor marketing & communications bij The Economic Board en geeft les aan de HAN

Velo-city 2017 en digital mapping

Deze week opende Koning Willem Alexander Velo-city 2017. Helaas kon ik er niet bij zijn. Toen ik voor de stadsregio werkte, hielp ik mee aan de tender voor Velo-city, maar momenteel ben ik voor de HAN en The Economic Board in Berlijn. Ik doe mee aan een uitwisselingsprogramma voor docenten (international week) met het thema ‘doing business in a digital age’ op de Hochschule für Technik und Wissenschaft.

Honderden kilometers aan fietsroutes

Net als onze mooie regio is Berlijn een echte fietsregio. Het fietsnetwerk van Berlijn telt 620 kilometer fietsroutes (onze regio komt op 675, baas boven baas). De gemeente Berlijn zet zwaar in op deze fietsroutes. Niet alleen om forenzen en inwoners een alternatief te bieden voor de auto, het is ook een toeristentrekker. Op de fiets geniet je nu eenmaal meer van een stad dan vanuit de auto. Om een linkje te maken naar het thema van de internationale week (zakendoen in een digitaal tijdperk) heb ik eens gekeken naar de digitale kaarten die er gemaakt zijn over fietsen in Berlijn. Zoals: Berlin Bike RoutesBerlin Cycling TrailsBerlin and Bike.

Digital mapping

Inspirator voor het onderwerp digital mapping is gastdocent Alice du Roy, journalist en docent Urban Ecoloy aan de IUT de Bobigny in Parijs. Zij gaf een college over hoe je mensen in beweging krijgt met digitale kaarten. Een plattegrond of kaart is universeel te begrijpen en uit te leggen en geeft gebruikers een handvat. Alice de Roy heeft veel ervaring met digitale kaarten. Volgens haar kunnen kaarten een heel gebied in beweging krijgen. Een plattegrond met creatieve broedplaatsen trekt creatief talent aan. Mooi middel dus. Helaas kent mapping ook een keerzijde. Wanneer je bijvoorbeeld de best secret studyplaces op de HAN in kaart brengt, zijn ze ineens zichtbaar voor iedereen. Niet meer zo geheim dus.

Fietsregio

Een van de redenen waarom Arnhem en Nijmegen Velo-city 2017 hosten, is natuurlijk dat we al meer dan 10 jaar werken aan fietsen en mobiliteit. Denk aan het fietsvriendelijk inrichten van de regio met het fietsroutenetwerk en snelfietsroute Rijnwaalpad en de vele innovaties op het gebied van fietsen gecombineerd met gezondheid en voeding. Vergeet ook niet dat Gazelle gevestigd is in de regio. Grappig is dat alle routes in onze regio te vinden zijn via digitale kaarten, apps, websites én fysiek langs de route.

Velocity duurt nog tot en met 16 juni.
velo-city-2017.com

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp