27 maart 2017 - Geschreven door: José van Gerven, programmaleider NEXTgarden

Tijd om te oogsten

Sinds begin van dit jaar werk ik als programmaleider NEXTgarden bij de gemeente Lingewaard. Met het glastuinbouwgebied NEXTgarden willen we het tuinbouwcluster in de gemeente Lingewaard en omgeving een impuls geven. Dat doen we met ons aantrekkelijke vestigingsklimaat en duurzame energiemix maar ook door innovatie en (internationale) samenwerking.

Het is een prachtige uitdaging. De afgelopen zestien jaar heb ik als innovatieadviseur gewerkt, met name in de keten van de agrifood. Ik heb een zwak voor deze sector en de mensen en bedrijven die erin actief zijn. Daarom doet het me goed om te merken dat het, na een aantal moeilijke jaren, weer een stuk beter gaat. Het is tijd om te oogsten.

Toonaangevend

Ik ken uit mijn tijd bij de provincie al iets van de voorgeschiedenis van NEXTgarden. Het glastuinbouwbied Bergerden was destijds toonaangevend: vanuit veel verschillenden landen kwamen mensen kijken hoe hier inhoud werd gegeven aan een duurzame energievoorziening. Door een combinatie van externe factoren kon Bergerden die positie niet vasthouden. Maar inmiddels hebben partijen hun verliezen genomen en is er met elan aan een nieuwe propositie gewerkt: NEXTgarden.

Innovatie

NEXTgarden zet in op innovatie. Een interessant project is het initiatief voor een Ingredient Farm. De vraag kwam vanuit de ingrediëntenbedrijven die om verschillende redenen bepaalde gewassen lokaal willen gaan ‘sourcen’. Je moet dan denken aan diverse soorten pepers, gember of kurkuma. Die komen nu uit landen die op het gebied van leverbetrouwbaarheid, voedselveiligheid en kwaliteit onvoldoende garanties kunnen geven.

Samenwerken

We zijn altijd op zoek naar ondernemers en partijen met ambities en goede ideeën die mee willen werken aan dat soort innovatieve projecten. Daarom is het van belang om elkaar te blijven uitdagen, om te ontwikkelen en te innoveren. Als programmaleider speel ik daar graag een rol in.

De tuinbouwsector heeft met haar studieclubs een traditie van samenwerking als het om teelttechnische kennis gaat. Ik geloof erin dat samenwerking op nog veel meer gebieden mogelijk en nodig is.

The Economic Board kan vanuit de regio Arnhem en Nijmegen, met Wageningen, bijdragen aan een positief imago van NEXTgarden. Alom wordt erkend dat er nergens in de wereld meer groene kennis aanwezig is dan hier. Hoe die wordt toegepast hebben we recent laten zien tijdens een werkbezoek. Samen sta je sterker!

Lees meer over NEXTgarden

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp