13 maart 2019

Video: Arnhemse Kozie op wereldpodium tijdens grootste designbeurs van de wereld

Prijswinnende designers Roos Meerman en Tom Kortbeek zijn op uitnodiging van New Dutch Wave op de grootste designbeurs van de wereld: SXSW Festival in Austin, Texas. Zij geven hier presentaties en tonen het publiek de Kozie-producten die ze hebben ontwikkeld voor de zorgwereld. Tom en Roos nemen je mee in hun avonturen van een start-up uit Arnhem op dit wereldpodium.

Het is natuurlijk heel uniek om als kleine start-up dankzij New Dutch Wave, zo’n groot podium te mogen betreden en dat maakt deze ervaring extra bijzonder.

Meer over Kozie: ‘Door met anderen een verhouding aan te gaan krijgt onze regio een unieker profiel’

De regio Arnhem – Nijmegen, met Wageningen opereert op een relatief klein geografisch gebied. Kennisinstellingen en sectoren komen elkaar hier sneller tegen. “Ideaal voor een starter”, vertelt Tom Kortbeek, medeoprichter van het nieuwe bedrijf Kozie.

Kozie is de directe vertaling van een kunstproject naar een zorgobject. Het is van oorsprong een wand van stof met een multisensorische werking. Als je eroverheen aait komt er muziek uit. De initiële vraag om dit te ontwikkelen kwam vanuit de zorg. “Wij hebben het gemaakt omdat we impact willen maken vanuit verwondering.” Volgens Tom kan daarmee nog veel meer effect bereikt worden en daarvoor willen hij en zijn partners technieken op een creatieve manier nuttig maken. “Verwonderd raken kan overal. Niet alleen in musea.” Eenmaal klaar werd het kunstwerk in een zorgomgeving neergezet. Hoewel dat voor de mensen met dementie voor een bijzonder effect zorgde was veel nog niet handig. “De stof was niet geschikt en het gebruik niet prettig. Daarom gingen we terug in ons hok en er werd een nieuwe onderneming geboren: Kozie.”

Lees het volledige artikel over Kozie
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp