21 augustus 2017 - Geschreven door: Barry Peet, managing director Business Cluster Semiconductors Nederland (BCS)

Semicon, de onzichtbare industrie achter onze innovatieve sectoren

Precies halverwege de semicon highway, tussen Eindhoven en Enschede, ligt Nijmegen. De enige plaats in Nederland waar halfgeleiders op grote schaal worden geproduceerd en waar een zwaartepunt is te vinden van kennis over halfgeleiders.

Hier in de regio werken zo’n 2500 mensen direct in deze sector en nog veel meer als je de bedrijvigheid eromheen meetelt,  bijvoorbeeld de vele zzp’ers die allerlei diensten leveren.

Ik werk nu een paar jaar voor onze netwerkorganisatie BCS op het Nijmeegse Novio Tech Campus en zet me in om het Nederlandse ecosysteem rondom chipsfabrikanten zoals NXP en Nexperia te versterken. Het is heel belangrijk dat we deze industrie hier hebben, want innovatie in bijvoorbeeld de gezondheidszorg kan niet zonder ‘smart’. Met smart bedoel ik de chips die nodig zijn voor sensoren, communicatie en dataverwerking en -opslag.

Wat doet BCS dan precies om de chipsindustrie versterken? We zorgen voor een netwerk voor de betrokken ondernemers, om kennis te delen. Daarnaast helpen we door innovatieprojecten te ontwikkelen waarmee ze subsidies kunnen verwerven. We bouwen aan een gezamenlijke infrastructuur om allerlei faciliteiten binnen bereik te brengen van het MKB. Zo regelden we de gezamenlijke inkoop van dure ontwikkeltools (Shared EDA) en zijn we momenteel bezig met een project rond geavanceerde prototyping voor het ontwikkelen van medische apparaten (Plug and Play Design Center-PPDC). En last but not least: we organiseren reizen naar buitenlandse beurzen om onze ondernemers in contact te brengen met de internationale markt.

Zoals u ziet: chips zijn onzichtbaar voor de meesten van ons, maar de toegevoegde waarde ervan is onnoemelijk groot. Hier in de regio, voor omzet en werkgelegenheid. En in de hele wereld om innovaties in alle sectoren mogelijk te maken, met behulp van chips die hier gemaakt worden. Meer dan 1/3 van onze leden zit in de Arnhem-Nijmegen regio!

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp