18 oktober 2018 - Geschreven door: Lisa ter Berg, program manager InScience

Programma InScience 2018: wat mag je niet missen

Ik ben echt heel trots op het programma van dit jaar! Het is mijn eerste volledige jaargang als programmacoördinator bij InScience en het was best spannend wat voor een films er dit jaar allemaal in aanmerking zouden komen voor selectie.

Na intensieve research en een straffe selectieprocedure hebben we een heel sterk programma kunnen realiseren. Dit is de basis geweest voor het brede randprogramma wat zo eigen is aan InScience. Naast verdieping bij films door actuele wetenschappers, eigenwijze denkers en grote namen ben ik ook erg trots op bijprogramma’s zoals een bezoek aan de Sterrenwacht na afloop van de vertoning van Cielo op vrijdagavond, of een wandeling in de natuur van Nijmegen om op zoek te gaan naar key stone species na afloop van de mooie film The Serengeti Rules.

Wat ik het leukst vind aan het programma van dit jaar is de breedte in onderwerpen in alle programma’s maar ook hoe ons thema AI in zoveel verschillende programma’s terugkomt. Mijn persoonlijke favoriet is bijna niet te kiezen. Er zijn zoveel verschillende films in vorm en inhoud dat ik het eigenlijk niet te doen vind om er één uit te kiezen. Als ik dan toch zou moeten kiezen, kies ik voor The Serengeti Rules. Dit is denk ik wel de perfecte InScience-film. Hij is heel goed gemaakt, super inspirerend en ik heb er echt weer nieuwe dingen van geleerd. Oh, en we hebben dit jaar ook weer een hele mooie cross-over naar een andere kunstvorm op het festival: theater. Op zondag 11 november zal Oerknal Variaties te zien zijn in het nieuwe Theater C van onze partner de RU. Een voorstelling met hele goede recensies in landelijke kranten en bladen, die speciaal voor InScience eenmalig naar Nijmegen komt.

Wat bezoekers echt niet mogen missen is het Virtual Reality-programma. We hebben weer drie hele mooie programma’s kunnen samenstellen over AI, empathie en het milieu. Het zijn programmaatjes van 20-30 minuten die in de bibliotheek gaan plaatsvinden en die je echt naar een andere wereld brengen. Naast de films, zijn ook de DIY-labs in de Mariënburgkapel en de onderzoeken in de bibliotheek het bezoeken waard. Elke dag zijn er toffe onderzoeken waar je aan mee kan doen en zo een steentje bij kan dragen aan de wetenschap, of je kan je zelf even een wetenschapper wanen door zelf aan de slag te gaan met onderzoeken bij de diy-labs.

Ook op het gebied Energy en Health gebeurt er dit jaar een hoop. Bent u geïnteresseerd in Health, dan hebben we een film over vaccineren, Family Shots. Een zeer actueel thema in heel Nederland! In deze film gaat een man die vader wordt op zoek naar de zin en onzin van het kindervaccinatieprogramma. De maker en hoofdpersoon komt zelf ook naar Nijmegen om met het publiek in gesprek te gaan bij een van de vertoningen. Daarnaast hebben we een fictiefilm over psychiatrie. Op het gebied van Energy vertoont InScience Point Of No Return, over de eerste reis rond de wereld in een op zonne-energie aangedreven vliegtuig. Een mooi drama over uitvinders en het overschrijden van grenzen. Ook hebben we een interessante film over kernenergie en de ontwikkelingen daarbinnen vanuit verschillende invalshoeken; Let There Be Light. Op het gebied van Food hebben we dit jaar geen films, maar dit zal volgend jaar een belangrijk thema zijn binnen het InScience-programma. Reden genoeg om volgend jaar ook naar InScience te komen!

Bekijk hier het hele programma
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp