13 augustus 2020 - Geschreven door: Matthijs Kop

Hoe mijn dertigersbrein een bijdrage levert aan de wetenschap

Als student aan de Radboud Universiteit deed ik met enige regelmaat mee aan taalkundige testjes van het Max Planck Instituut. Verder heb ik een keer als acteur meegewerkt aan een wetenschappelijk onderzoek in geënsceneerde settingen. Hoewel dat járen geleden is, schoten die ervaringen wel door mijn hoofd toen ik de oproep zag deel te nemen aan het onderzoek Dertigersbrein. Ik wist toen nog niet goed waar ik precies ‘ja’ tegen zei.

Intakegesprek onderzoek Dertigersbrein

Donders Instituut

De locatie waar intakegesprek en testdagen plaatsvinden

Eind 2019 vond mijn intakegesprek plaats. Uiteraard kreeg ik uitleg over de voorwaarden om deel te kunnen nemen, wat de studie behelst en welke inspanningen van mij worden gevraagd. Grof gezegd: drie testdagen in een jaar tijd, waaraan een testperiode voorafgaat. Daarin verricht je zelfmetingen en vul je online vragenlijsten in. Ik besefte meteen dat het niet mals was, maar ik was vooral nieuwsgierig hoe het zou zijn om mee te doen aan zo’n groot(schalig) onderzoek. Bovendien vond ik het een mooi idee om een bijdrage te kunnen leveren aan de wetenschap, het vakgebied waar ik in de krant met interesse over lees.

Relatie met werk

Ten tijde van het besluit was niet voorzien dat er een coronapandemie zou uitbreken, dat ook op dit soort wetenschappelijke onderzoeken een grote impact heeft. Ik mocht alvast de eerste ervaringen opdoen met de thuismetingen, maar de ingeplande testdag kon niet doorgaan. Deze zomer kwam de herkansing. Met de nodige hygiënemaatregelen kon de testdag doorgang vinden met minimale aanpassingen in opzet.

Studeerkamer als zenuwcentrum

Zelfmetingen Dertigersbrein

Zelfmetingen tijdens testperiode

Tijdens de testperiode was de studeerkamer het zenuwcentrum van de zelfmetingen. Daar lag het boekje met stappenplan en duidelijke instructies voor de thuismetingen, daar lagen alle attributen, daar zaten hartslagmeter en slaapband aan de oplader en aan een laptop. Mijn lichaam was behangen met een speciaal horloge, een siliconen armband, een beweegmeter en een slaapband. Gedurende de hele dag popten korte vragenlijsten op op mijn telefoon waarin werd gevraagd naar mijn emoties en in welk gezelschap ik verkeerde.

Eerste keer een MRI-scanner in

De testdag, daar waar het allemaal om draait, was bijzonder interessant. De begeleider en ik gingen van de ene ruimte naar de andere. We wisselden concentratieoefeningen op de computer af met fysieke testen. Tussendoor probeerde ik steeds te gissen wat er precies onderzocht werd, net zoals ik als student deed na het uitvoeren van de taalkundige testjes. Voor de eerste keer een MRI-scanner in, spannend. Bij speleologie kon ik me over een lichte nervositeit zetten voor kleine ruimtes; zou dat ook ingesnoerd in een MRI-scanner lukken? Het korte antwoord: ja, het viel best mee toen ik er eenmaal inlag. Niet alles op de testdag was even aangenaam, maar het was wel allemaal boeiend.

Ik ben blij dat ik eind 2019 ‘ja’ heb gezegd tegen deelname. Mijn ervaring is dat een flinke dosis motivatie en discipline nodig is om het vol te houden. Gelukkig heb ik daar genoeg van. Laat de volgende twee testperiodes en -dagen maar komen!

Over het onderzoek Dertigersbrein

Het onderzoek is een initiatief van het Radboudumc, het Max Planck Instituut en de Radboud Universiteit. Het is een studie binnen het programma Healthy Brain. Dertigersbrein richt zich op de hersenen, omdat deze een grote rol spelen in het fit blijven. De gegevens van duizend dertigers zijn nodig om meer te weten te komen over welke invloed voeding, beweging en ontspanning hebben op de hersenen. Dertigers zijn als doelgroep gekozen, omdat bij dertigers de hersenen wel volgroeid maar nog niet verouderd zijn. Bovendien maken dertigers veel levensgebeurtenissen mee die invloed hebben op hoe ze zich voelen. Er zijn nog deelnemers nodig uit Nijmegen of omgeving. Het intakegesprek en de testdagen vinden plaats bij het Donders Instituut in Nijmegen.

Lees meer over het onderzoek en de aanmeldingsmogelijkheid.

Deze blog delen

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp