22 augustus 2016 - Geschreven door: Matthijs Kop is program manager bij The Economic Board

Regio beter leren kennen? Stap op de fiets!

In 2002 vertrok ik uit omgeving Den Haag naar Nijmegen, voor de studie. De omgekeerde route in de ogen van velen. Zóóó ver weg ook, alsof dit het Verre Oosten zelf was. Het groen, de heuvels, de rivieren; ik was door het spoortraject Arnhem-Nijmegen en de groene campus direct verkocht. Daarna heb ik de regio een paar keer bijna verlaten, maar gelukkig liep het toch anders. Na mijn studie bleef ik ook werken in de regio. Als trainee bij de Stadsregio, als beleidsmedewerker bij de gemeente Westervoort en langere tijd als adviseur bij de gemeente Arnhem. Nu ben ik program manager bij The Economic Board.

Ik leerde mijn ‘eigen’ regio bewust beter kennen. Enerzijds privé door bezoeken aan theater en festivals, anderzijds door te fietsen naar de meeste werkafspraken. Woensdag kwam ik erachter wat  vijftien jaar wonen en werken in de regio me heeft gebracht. Ik mocht toen mijn collega’s van het projectbureau op sleeptouw nemen.

Gewapend met elektrische fietsen legden we een route af van Nijmegen naar Arnhem en weer terug. Park Lingezegen, Next Garden, snelfietsroute F325, Modekwartier, Energy Business Park Arnhems Buiten, Honigcomplex: ik kon bij alle locaties een toelichting geven, de locaties met elkaar verknopen én (heel belangrijk) de juiste horeca erbij zoeken. Geen zin in saaie rechte stukken? Dan pakken we toch de nevengeul, Meijerswijk, Elden en het centrum van Elst mee. Het was een nuttige en zonnige fietsdag.

De Oversteek

Een advies: laat de auto staan (dat doet vast pijn!) en stap voor privé- en werkafspraken op de (OV) fiets. Neem de tijd, rijd een keer om of stap af. Mijn ervaring is dat je de regio dan beter maar vooral anders ervaart. Op de fiets worden alle zintuigen geprikkeld, heb je meer tijd om te kijken, kun je makkelijker ergens dóórheen of een extra rondje er ómheen rijden (bijvoorbeeld een centrumgebied).

In 2002 kwam ik naar Nijmegen. Ik denk niet dat ik snel vertrek.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp