3 mei 2017 - Geschreven door: Lucien Engelen, directeur van REshape Center Radboudumc

Innovatie is een noodzakelijke competentie, meer dan ooit

Het lijkt wel of iederéén in de Nederlandse zorg capaciteit aan het opbouwen is voor de broodnodige innovatie. Je richt kantoren en labs in, werkt met start-ups en je doet mee aan hackatons, naast bezoekjes aan conferenties en masterclasses. Dat zijn inderdaad prima activiteiten om infrastructuur op te bouwen.

Maar het is niet genoeg.

Als je alleen een infrastructuur creëert, is het alsof je een anatomisch correct mens bouwt maar zonder vlees en bloed. Cultuur, mentaliteit, focus, gedrag en houding, die vormen de body van innovatie. En zijn de voornaamste reden dat innovatie slaagt – of episch faalt – in elke gezondheidsorganisatie waar dan ook in de wereld. En Nederland is daar geen uitzondering op.

Het REshape Center zocht vorig jaar het Ministerie van VWS aan om samen een curriculum te ontwikkelen voor het ‘hoe’ van innovatie in ons complexe zorgstelsel, met de vele  sectoren, meningen, en benaderingen. Innovatie is tegenwoordig een noodzakelijke competentie voor iedereen in de gezondheidszorg, maakt niet uit in welke rol of op welk niveau.

Nu openen we de Health Innovation School, een praktijkgericht programma speciaal voor toekomstige leiders in de Nederlandse gezondheidszorg in deze tijden van vernieuwing. Het is  een co-creatie van het REshape Center van het Radboudumc en het ministerie.

Dit programma ontwikkelden we als antwoord op het toenemende tempo van veranderingen buiten Nederland. Er is heel veel nieuws en dat heeft invloed op iedereen en alles in het stelsel: nieuwkomers, business modellen, nieuwe conventies, nieuwe rollen voor traditionele professionals en nieuwe behoeftes en verwachtingen bij patiënten.

The Innovation School biedt deelnemers de benodigde focus, competenties en kennis om een innovatieproject te leiden of faciliteren, zó dat het overeind blijft in ons ingewikkelde zorgstelsel.

We zoeken vijftig aankomende innovatiespecialisten uit alle delen van de zorg (voor iedereen die in de zorg werkt én patiënten!) voor Cohort I van het programma dat begint in juni 2017. Inschrijven kan nog tot en met 15 mei.

zorginnovatieschool.nl/

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp