27 juli 2017 - Geschreven door: Matthijs Kop, programmamanager The Economic Board

Het warme gevoel van de Vierdaagse

Toen ik in 2002 vanuit de Randstad ging studeren in Nijmegen, had ik nog nooit van de Vierdaagse gehoord. Inmiddels neem ik elk jaar een week vrij rond de derde dinsdag van juli en sla ik geen editie over. Waarom?

Omdat Nijmegen en de regio zich in die periode van hun beste kant laten zien. De sfeer is uitbundig, de Vierdaagsefeesten bieden voor elk wat wils en met de wandelaars stromen elk jaar weer bijzondere (levens)verhalen Nijmegen binnen. Het is daarom dat de programma’s 4Daagse Journaal van Omroep Gelderland en Het Gevoel van de Vierdaagse van KRO-NCRV interessant blijven.

Geen Vierdaagse is hetzelfde. Mijn zusje heeft voor de derde keer meegelopen en een wandelaar in huis hebben geeft een bijzondere dynamiek. Vorig jaar ben ik verhuisd, waardoor we nu rollend naar de Wedren (start- en finishplek) kunnen en het parcours op donderdag mijn straat omsingelt. De wandelaars hebben de afgelopen jaren Nijmegen de Waal zien omarmen, net als dat de rivier meer ruimte heeft gekregen. De schoonheid van dit project kwam goed binnen toen ik drie jaar geleden met mijn zusje het eerste stuk meeliep en rond halfzes met de opkomende zon de Waalbrug overstak. Als feestvierder beleef je ‘de overkant’ sinds twee jaar weer op ’t Eiland. Het is de mooiste plek om het vuurwerk op de zondag te beleven. Ik ken weinig steden waar de inwoners zo graag en zo massaal een rivier oversteken; in Nijmegen is dat meer dan de moeite waard.

De hele regio doet mee. Ik heb eerder de gezelligheid in Elst mogen ervaren en dit jaar stond ik ook in Lent en Wijchen langs het parcours. Het 4Daagse Journaal toont de sfeer in al die bijzondere dorpen op de routes waar ik hooguit een keer doorheen ben gefietst. Gisteren was boardlid en burgemeester Toon van Asseldonk op ons kantoor. Het was mooi om te horen met welke bijzondere verhalen een burgemeester van één van de doorloopplaatsen thuiskomt.

Of ik zelf ooit de Vierdaagse ga lopen? Die vraag krijg ik vaak. Ik denk het niet. Ik zou het zeker doen vanwege de verhalen van de wandelaars, maar ik denk dat ik er door fysieke ongemakken niet voldoende van kan genieten. Ik doe waar ik goed in ben: mijn zusje in de watten leggen, de wandelaars vier dagen lang aanmoedigen en zeven avonden met vrienden de lokale economie stimuleren. Net als de tienduizenden andere vrijwilligers en fans van de Vierdaagse doen. Ik stelde mijn zusje de vraag of de Vierdaagse op deze manier ook in Randstad zou kunnen worden gehouden. ‘Nee’, antwoordde ze resoluut. Ik denk het ook niet. Volgend jaar ben ik weer van de partij.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp