3 augustus 2016 - Geschreven door: Emina Joosten is program manager bij The Economic Board

De regio Arnhem, Nijmegen met Wageningen is heel gewoon

Ik heb 20 jaar gewoond in de regio Arnhem. Het was mijn eerste ‘thuis’ in Nederland. Als je ergens thuis bent ervaar je alles om je heen als gewoon.

Het is gewoon dat je zo naar de Veluwe kunt wandelen, de groene schatkamer van Nederland, met duizend vierkante kilometer het grootste laaglandnatuurterrein in Noordwest-Europa. Het is gewoon dat je binnen een uur en 15 minuten vier vliegvelden kunt bereiken. Het is gewoon dat je binnen een uur in Amsterdam zit.

Heel gewoon

Het is gewoon dat er dagelijks een zelfsturende auto rijdt op de openbare weg in de regio FoodValley, als enige plek op de wereld.

Het is gewoon dat je in een straal van 30 kilometer elf hogescholen en drie universiteiten vindt.

De Max-Planck-Gesellschaft zur Förderung der Wissenschaften (MPG) is een onafhankelijke Duitse organisatie voor wetenschappelijk onderzoek. MPG heeft 80 instituten voor verschillende wetenschappelijke disciplines, waarvan één, het Max Planck Instituut voor Psycholinguïstiek, zich gewoon in Nijmegen bevindt.

Het is ook gewoon dat de Sint Maartenskliniek in Nijmegen een exoskelet ontwikkelde waarmee dwarslaesiepatiënten zelfstandig kunnen staan en lopen. Met dit pak kunnen ze straks ook gewoon weer traplopen en toegang krijgen tot gebouwen die met een rolstoel niet toegankelijk zijn.

Nijmegen is ook gewoon thuis voor het Donders Instituut voor Brein, Cognitie en Gedrag, een onderzoeksinstituut van wereldklasse. Dagelijks zijn er zo’n 500 onderzoekers, technici en ander personeel het brein en daaruit voortkomend gedrag aan het bestuderen.

Bijzonder gewoon

Sinds dit jaar is in de regio ook gewoon The Economic Board actief. Een samenwerking tussen ondernemers, kennisinstellingen en overheden gericht op de groeisectoren Health, Energy en Food en de cross-overs daartussen.

Vier jaar geleden ben ik naar een andere provincie verhuisd. Zo van een afstand bekeken is de regio toch niet zo gewoon. Eigenlijk is het best een bijzondere regio.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp