2 december 2017 - Geschreven door: Gerrie Elfrink, wethouder bij de gemeente Arnhem

“Door vaker te sporten heb ik meer energie en presteer ik beter”

Als ik zes jaar geleden met andere mensen sprak over de bijzondere dingen die gebeuren op Sportcentrum Papendal, dan keek men mij meewarig aan. Vandaag de dag hebben meer mensen ontdekt dat je hier de echte wereldtop vindt. Dus toen Arnhem zich opgaf voor de European City of Sport 2018 wist ik zeker dat wij deze titel zouden krijgen. Ik ben heel erg blij met deze prijs: het is een erkenning voor al die duizenden mensen die zich samen inzetten voor de sport. Het geeft weer nieuwe energie. De samenwerking tussen al deze partijen is een van de redenen dat de jury ons deze titel heeft gegund.

Samen sporten en samen werken aan sporten en gezondheid is de drijvende kracht achter de innovaties op sportgebied. Zo vinden er op voedselgebied belangrijke ontwikkelingen plaats bij de Wageningen University & Research (WUR) en de Radboud Universiteit, wat weer samenkomt bij Papendal. Voeding heeft namelijk een groot effect op de sportprestaties: gezonde voeding is de sleutel tot succes. En ondanks dat het sportcentrum geen wereldbudget heeft, behoort het zeker wel tot de wereldtop. Nog meer redenen om trots te zijn op de behaalde prestaties, waaronder de vele medailles die momenteel internationaal gewonnen worden door Nederlandse sporters en sportteams.

Arnhem European City of Sport 2018

Natuurlijk zijn er nog veel meer mooie voorbeelden die een belangrijke rol hebben gespeeld in de toewijzing van de award. Zo is in Arnhem het programma Uniek Sporten opgezet. Dit programma helpt verenigingen bij het creëren van sportaanbod voor mensen met een handicap én het helpt mensen met een handicap om het sportaanbod te vinden. Het brengt mensen bij elkaar. Inmiddels is Uniek Sporten uitgerold in heel Nederland, maar we zouden graag zien dat dit programma ook op Europees niveau ingang vindt.

Het binnenhalen van de titel European City of Sport 2018 helpt mee om dit soort programma’s, maar zeker ook sport en gezondheid in het algemeen op de agenda te houden. In 2018 ligt er in de gemeente Arnhem nog meer focus op sport en gezondheid dan in 2017. Hopelijk is de verkiezing ook een motivatie voor bedrijven om hun medewerkers te stimuleren op sportgebied. Dit mag zeker nog meer gebeuren, ook bij de gemeente Arnhem.

Je krijgt gelukkigere, betere en gemotiveerdere medewerkers als ze de mogelijkheid krijgen meer te sporten en gezonder te eten. Dat heb ik zelf ook gemerkt sinds ik het sporten weer heb opgepakt, en gestopt ben met roken en drinken. Door het drukke werk raakte sporten in de vergetelheid. Druk betekende automatisch geen tijd om te sporten. Op een gegeven moment ging de knop om en heb ik een sportdieet gevolgd. Nu sport ik vijf tot zes keer in de week en besef ik dat meer sporten mij ook meer tijd oplevert. Ik heb meer rust en energie en ik presteer beter.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp