21 juni 2017 - Geschreven door: Ingeborg van den Heuvel, advisor marketing & communications bij The Economic Board en geeft les aan de HAN

The Economic Board crosses-over to Berlin

Wanneer een citymarketeer of place branding expert een stad of regio het label ‘bruisend’ geeft, is die stad of regio dat meestal niet. Je hoeft helemaal niet te zeggen dat een stad bruist, dat ervaren bezoekers, ondernemers en studenten zelf. Ik was namens de Arnhem Business School van de HAN (Communication Studies) en The Economic Board een weekje te gast in Berlijn om les te geven aan de Hochshule für Technik und Wissenschaft (HTW-Berlin). En vanuit mijn user experience kan ik zeggen dat deze stad leeft. Het bruist hier van de creativiteit, ondernemerszin en cross-over mogelijkheden. Het is er ook heerlijk toeven, er is ruimte, veel groen en water. Dus het leefklimaat is ook prettig.

Start-up hubs

Berlijn is de start-up hub van Duitsland. En profileert zichzelf als de ‘kraamkamer’ van Duitsland. Zalando is wellicht het grootste succes dat uit een start-up is voortgekomen, maar hou zeker Edition F, Mit Vergnügen, Blinkist en Researchgate in de gaten. Stuk voor stuk zeer interessante nieuwe bedrijven met winstgevend business model.

Parallel Berlijn – regio Arnhem en Nijmegen

Als je dan kijkt naar onze regio Arnhem en Nijmegen met Wageningen in Nederland, zie ik toch een duidelijke parallel. Berlijn is namelijk net als onze regio heel anders dan andere steden in Duitsland. De internationale hoofdkantoren van de grote spelers zetelen niet in Berlijn, maar in Hamburg, München en het Ruhrgebied. Ook Arnhem en Nijmegen ervaar ik als bruisend. Niet alleen om te leven in een groene omgeving, maar ook om te ondernemen en creatieve verbindingen te leggen.  Berlijn heeft propositie gekozen en profileert zich als start-up-magneet. Misschien ligt daar wel dé kans voor onze regio. De kraamkamer of start-up-magneet op gebied van Health, Food en Energy. Kraamkamers genoeg: Arnhems Buiten, IPKW, Novio Tech Campus. Volop kansen voor (creatieve) ondernemers. Kom en start-up please!

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp