1 augustus 2019 - Geschreven door: Dick Breteler

Kennisdeling is essentieel voor goede besluitvorming

Jules Verne schreef al in 1874: `Waterstof wordt belangrijk voor onze energievoorziening`. En ik denk dat hij gelijk krijgt. We zijn inmiddels een tijdje verder en ik zie dat veel bedrijven en instellingen zich aan het oriënteren zijn of plannen hebben om waterstof te gebruiken.

Dit is voor mij als persoon werkzaam in de energiesector een prettige constatering. Er is echter nog veel werk te verrichten voordat dit duidelijk te zien is in ons straatbeeld.

De innovatie `waterstof` gaat nog steeds samen met onbekendheid. Een rondgang bij bedrijven en overheidsinstellingen heeft me geleerd dat er veel behoefte is naar kennis. De mensen die deze kennisbehoefte hebben, moeten vroeg of laat beslissingen nemen over een energievoorziening of gaan zelf over tot ontwerp.

Laat nou net Arnhem barsten van de kennis en kunde rondom waterstof die het door de jaren heen heeft opgebouwd. Op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) zitten een aantal bedrijven die zich al jarenlang bezighouden met waterstof en ook de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) heeft dit als belangrijk thema op de agenda staan.

Dit heeft ertoe geleid dat HyMatters (waar ik werk), de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), Sustainable Electrical Energy Center of Expertise (SEECE) en de Nederlandse Waterstof en Brandstof Associatie (NWBA) de handen ineengeslagen hebben en een waterstofcursus zijn gestart. Het doel is om een stevige basis te leggen op gebied van waterstofsystemen en wat er in de praktijk bij komt kijken. Laten we op deze manier een goed fundament leggen voor goed geschoolde technici, beleidsmakers en bestuurders. En uiteraard ook enthousiasme kweken voor waterstof.

Over de waterstofcursus

De waterstofcursus van de HAN en HyMatters gaat 9 september van start en duurt vier dagen. Geïnteresseerden kunnen zich hier aanmelden.

Bij voldoende belangstelling wordt de cursus later in het jaar herhaald.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp