8 februari 2017 - Geschreven door: Ruben Barnhoorn, student aan de Radboud Universiteit en doet voor zijn master onderzoek naar cross-overs in Food, Health en Energy 

Cross-overs zijn interessant voor een regio

Als jonge jongen ging ik al naar de bibliotheek om boeken te lezen over grote steden en hun geschiedenis. Later, op de universiteit, verdiepte ik me in de economische kant van geografie. Hoe komt het dat steden zoveel aantrekkingskracht hebben op mensen en bedrijven, die vraag vind ik erg interessant. En omgekeerd: wat kan het ommeland voor ons betekenen, ligt daar dan ook een zekere kracht, en zo ja welke is dat dan?

Even voorstellen

Tijdens mijn studie Geografie, Planologie en Milieu schreef ik mijn bachelor thesis over de implementatie van smart specialization in de Food Valley. Dit onderzoek gaf mij veel inzicht over de rol van het ommeland in de regionale economie en hoe een onderwijsinstelling en onderzoeksinstituut een cruciale rol spelen in deze context. De aantrekkingskracht strekt zich ver uit  buiten de Nederlandse grens, er zijn bijvoorbeeld bij de WUR meer dan 100 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd onder de onderzoekers van de instelling.

Het onderzoek

Voor mijn master in Economic Geography aan de Radboud Universiteit doe ik nu onderzoek bij The Economic Board naar het cross-over-netwerk in de Food, Health en Energy sectoren in de regio Arnhem, Nijmegen en Wageningen.

Ik ga onderzoeken hoe de economische structuur in onze regio cross-overs faciliteert tussen de Food, Health en Energy sectoren. Dergelijke cross-overs zijn erg interessant voor een regio, ze kunnen leiden tot baanbrekende nieuwe technieken en onderzoeksvelden, die je regio op de kaart zetten als een topregio voor Food, Health en Energy. Maar hoe worden deze cross-over nu gerealiseerd? En wat moet er nog gebeuren om de verbinding tussen deze drie sectoren te versterken?

Daar houd ik me de komende zes maanden mee bezig. In deze blog zal ik mijn progressie rapporteren en interessante vraagstukken behandelen.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp