17 december 2017 - Geschreven door: Eve Hopkins, directeur Theater aan de Rijn en Productiehuis De Nieuwe Oost in Arnhem

Best of both worlds

Een jaar geleden ben ik verhuisd. Van Amsterdam naar Arnhem. Ik werk al zes jaar hier in Arnhem, maar ergens anders gaan wónen, dat is toch weer een andere stap.

Ik heb er geen spijt van. Het cultureel aanbod hier is top en we zitten precies tussen Randstad en Ruhrgebied in, allebei een uurtje. Als ik in Nijmegen moet vergaderen, fiets ik drie kwartier over dat mooie fietspad door de natuur, waar ik net zo lang over doe als van Oost naar West in Amsterdam. Als ik daar tenminste niet in de fietsfile sta, want ja, die heb je daar in de grote stad. En ik werd er niet blij van als ik ’s morgens de Kinkerstraat niet eens door kwam op weg naar mijn werk.

‘Daar’ wordt inmiddels onbetaalbaar, zowel om te wonen als om werkruimte te hebben, het is gewoon overvol en overpriced.

‘Hier’, in de zogenaamde second cities, is zo’n rijk gebied en het is nog goed te betalen. We hebben Wageningen, de Radboud Universiteit, Artez, en interessante grote bedrijven. Het is niet zo dat je in een culturele woestenij leeft, er zijn goede boekhandels, een goede schouwburg, filmhuizen, festivals. Je kunt dit echt als een stedelijke regio zien, ik ben het helemaal eens met Sigrid Helbig, Nederland is één grote metropool.

Samen

Wat mij betreft kunnen we de ouderwetse animositeitsgedachte tussen Arnhem en Nijmegen dan ook achter ons laten. Ik ben er trots op dat we nu een intensieve samenwerking hebben opgezet vanuit de culturele instellingen, waarbij we Arnhem zien als de stad van de makers en Nijmegen als de stad van de festivals, het presenterende. Het is een supergoede combinatie.

We willen de programmering in Arnhem en Nijmegen daarbij scherper krijgen, beter op elkaar afstemmen. Je kunt denken aan een festival verdeeld over beide steden, of de kunstnacht uitbreiden naar heel weekend, zaterdag de ene stad, zondag de andere, dan wordt het een uitweekend.

Ik ben er heel trots op dat we dit als culturele instellingen voor elkaar krijgen. Het nieuwe werken is ook gewoon samenwerken, elkaar gunnen. Dat vind ik zo fijn hier, er is een gevoel dat we het samen moeten doen. Ik vind het heel leuk om daar onderdeel van te zijn.

Foto: Rens Plaschek

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp