17 april 2020 - Geschreven door: Antoine Driessen, directievoorzitter Rabobank Rijk van Nijmegen

Veel onzekerheden, maar ik verwacht normalisatie van de huizenmarkt

Twee weken geleden vroegen we Antoine Driessen, directievoorzitter van Rabobank Rijk van Nijmegen, om zijn visie te geven op de impact van de coronacrisis. Hij riep onder andere op tot meer samenwerking. In een blog gaat hij nu dieper in op de gevolgen voor de manier waarop we betalen en voor de huizenmarkt.
Corona leidt tot structurele veranderingen in ons betaalgedrag, zo verwacht ik. Bij veel betaaltransacties is er indirect contact tussen mensen en de vrees bestaat dat het coronavirus hierbij van mens tot mens kan overgaan. Dit speelt zowel bij contant geld als bij pinbetalingen. De contactloze betaling biedt uitkomst. Als bank hebben we daarom, in een reactie op de corona-uitbraak, het bedrag dat dagelijks contactloos mag worden betaald verdubbeld.

Daardoor neemt het aantal transacties waarbij een pincode moet worden ingevoerd fors af. Maar het betekent dan wel dat iedereen een betaalrekening moet hebben. En dat is dus niet het geval. Zelfs in hoogontwikkelde samenlevingen, zoals in Zweden en Nederland, zijn miljoenen mensen niet aangesloten op het girale betaalsysteem. Wereldwijd gaat het waarschijnlijk om miljarden mensen.

Er is een mogelijke variant: een chip op een card of een smartphone om betalingen te kunnen doen. Dit lijkt een beetje op de voormalige chipknip, maar dan wel met de mogelijkheid om betalingen van persoon tot persoon, zonder tussenkomst van een betaalterminal, te kunnen verrichten. De bedragen op zo’n chip moeten uiteraard wel worden gelimiteerd, om te voorkomen dat het criminele circuit ze grootschalig kan misbruiken.

Geen directe daling huizenprijzen

Een andere verandering is dat de speculatie op de huizenmarkt toeneemt. Makelaars geven digitale rondleidingen en laten weten nog veel belangstelling te zien. Mensen die een nieuwe stap in hun leven willen zetten, zoals samenwonen, moeten toch een huis hebben. In de cijfers van huizenprijzen is afgelopen kwartaal nog niks te zien. Voor een bestaande woning in Nederland werd afgelopen kwartaal gemiddeld 326.000 euro neergeteld. Dat was 9,6 procent meer dan een jaar eerder. Het effect op de huizenprijzen zal een half jaar op zich laten wachten. Als je een huis moeilijker verkoopt, ga je niet direct zakken in prijs, daar wacht je wel een paar maanden mee. Wij verwachten mede dankzij dit late effect dat huizen in 2020 gemiddeld duurder zullen blijven dan in 2019. Ook in de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen.

Al vlot na de strenge maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te dempen, ontstond rumoer op de financiële markten. De Europese Centrale Bank (ECB) reageerde met een ongekend grote kapitaalinjectie en zegt er ‘alles aan te doen’ om leningen betaalbaar te houden, waardoor de lage rente voorlopig blijft bestaan. Ik krijg daar in de praktijk ook veel vragen over van klanten. De hypotheekrente ligt nu gemiddeld 0,14 procent hoger dan op 16 maart, op tien jaar rentevast. Een huis van 250.000 euro wordt daardoor 200 euro per jaar duurder. Dat zijn niet de verschillen waar de huizenprijzen van omlaag gaan. Pas als de crisis lang duurt en de rente met enkele procenten omhoog gaat, zie je een effect op de huizenprijzen. Maar na wat de ECB gezegd heeft, zie ik dat niet snel gebeuren.

Minder besteedbaar inkomen

Wel worden de inkomsten van ondernemers scherper tegen het licht gehouden. Vanuit onze zorgplicht kijken we naar het effect van de crisis op onze klant die een huis wil kopen. Werklozen komen moeilijker aan een hypotheek of kunnen überhaupt geen huis kopen. Dus als meer mensen hun baan verliezen, neemt de vraag af. De werkloosheid is momenteel in Nederland met minder dan 3 procent ongekend laag. Dit zie je ook in de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen. De verwachting is dat deze snel zal oplopen, aangezien vooral ZZP’ers en flexwerkers in bepaalde sectoren als gevolg van de coronacrisis zonder werk zitten. De vooruitzichten voor het besteedbaar inkomen verslechteren. Dat zal het vertrouwen van huizenkopers aantasten en gaat impact hebben op de huizenmarkt. En we denken dat mensen net wat langer in hun te krappe huis blijven wonen. Ze durven de stap niet te zetten. Dat kan leiden tot minder biedingen en uiteindelijk lagere prijzen.

Verder zien we het aantal orders teruglopen, omdat er door de stikstofcrisis geen vergunningen meer zijn gegeven voor nieuwbouw. Het aanbod van huizen zal dus minder hard stijgen. Daar staat tegenover dat de bevolkingsgroei mogelijk afvlakt. Als de vraag veel harder zakt dan het aanbod, kunnen de huizenprijzen best wat normaliseren. Dat vind ik juist gezond. Maar op het moment dat de economie weer aantrekt, is het risico van krapte en een nog grotere verhitting ook aanwezig. Al met al zie ik voor Nederland en voor de regio Arnhem-Nijmegen-Wageningen veel onzekerheden, dat leidt tot veel speculaties in de markt. Als ik het moet zeggen normaliseert de huizenmarkt, want hij gaat licht dalen. En dat is in een oververhitte markt nog niet eens zo slecht, als het maar geleidelijk gaat.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp