19 april 2017 - Geschreven door: Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van The Economic Board

Alles doen is niets doen

Onze regio onderscheidt zich op het gebied van Food, Energy en Health. Daar kunnen we groots over doen, maar het gaat niet vanzelf. We moeten alert zijn en steeds interessante projecten en initiatieven op gang krijgen en blijven promoten. Dát is een belangrijke opgave voor The Economic Board. We zijn geen beleidsclub, we verbinden partijen om cross-over innovatie te stimuleren. Daarbij merken we dat de connectie tussen bedrijven, onderzoeksinstellingen en de overheid niet zo vanzelfsprekend is. Samenwerking moeten we aanwakkeren.

In het eerste jaar hebben we onze opdracht bepaald en spits gemaakt. Onze grootste valkuil is dat we alles aanpakken. Alles doen is tegelijk niets doen. In onze regio hebben we daarom de keuze gemaakt om ons te beperken en economische ontwikkeling aan te jagen in slechts drie sectoren. Op die focus ben ik trots. Maar hiermee doen we ook sectoren tekort, want we zijn op meer terreinen sterk. Bijvoorbeeld logistiek of toerisme. Maar in Food, Health en Energy zien we binnen de regio cross-overs ontstaan die elkaar versterken. Ik vergelijk het wel eens met Brainport Eindhoven. Natuurlijk zijn daar ook topbedrijven in de gezondheidszorg, maar dé kernkwaliteit is technologie. Dat moet je consequent vol blijven houden.

Nu de organisatie staat, de doelstellingen helder zijn en de statuten vastliggen, is het zaak dat we projecten van de grond krijgen. We willen niet te lang blijven hangen in visiedocumenten of het mooi opschrijven van woorden. Op een gegeven moment moet je beginnen. Wij zijn er klaar voor! Ook in de board zie ik mensen enthousiast worden als concrete ideeën op tafel komen. Het draagvlak ontstaat als je resultaat laat zien en iets van de grond krijgt wat eerder niet lukte. Dát zal de nieuwsgierigheid van buitenaf ook aanwakkeren.

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp