Laden Evenementen
14 november 2019 - 19:30 - 21:00
  • Dit evenement is voorbij.

Lezing: Gezonde voeding, gezonde geest | bioloog Esther Aarts en filosoof Paul Bakker

Healthy Brain

Lezing: Gezonde voeding, gezonde geest | bioloog Esther Aarts en filosoof Paul Bakker

€7,50

Esther Aarts is bioloog en onderzoeker aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit. Tevens is ze het hoofd van de Voeding & Cognitie onderzoeksgroep. Ze onderzocht onder andere welke invloed voeding heeft op lichamelijke en geestelijke gezondheid. Samen met filosoof Paul Bakker vertelt ze over de relatie tussen voeding en cognitie tijdens de lezing Gezonde voeding, gezonde geest op 14 november.

Gezonde voeding: niet alleen belangrijk voor je lichaam, maar ook voor je geest

Ongezonde voeding maakt gelukshormonen aan in de hersenen. Dat is de reden waarom je er vaak niet mee kunt stoppen. Doordat vetweefsel deze aanmaak verstoort, neigen we naar nog meer ongezond eten. Tijdens de lezing legt Esther Aarts welke gevolgen deze gevaarlijke vicieuze cirkel kan hebben. Uit onderzoek is gebleken dat ongezond eten kan leiden tot ontstekingen in de hersenen, die concentratieproblemen, een depressie of zelfs vroegtijdige dementie kunnen veroorzaken.

Filosoof Paul Bakker legt uit dat in de geschiedenis van de filosofie juist heel anders werd gedacht over de relatie tussen lichaam, ziel en geest. Waar er vroeger nog vanuit werd gegaan dat lichaam en ziel strikt gescheiden waren, wordt dat onderscheid tegenwoordig niet meer gemaakt. Toch lijken we, aan bepaalde vormen van onze cognitie nog altijd een bepaalde status toe te kennen. In die gevallen is het nog steeds de geest die het lichaam beïnvloedt.

Over de sprekers

Esther Aarts is onderzoeker aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit en hoofd van de Voeding & Cognitie onderzoeksgroep. Ze doet onderzoek naar de neurale mechanismen achter ons eetgedrag en de manier waarop voedsel het functioneren van onze hersenen beïnvloedt.

Paul Bakker is hoogleraar Geschiedenis van de filosofie aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek richt hij zich op uiteenlopende aspecten van de geschiedenis van de philosophy of mind: de relatie tussen lichaam, ziel en geest, theorieën over de vermogens van de ziel, en opvattingen over zintuiglijke waarneming.

Na afloop van de lezingen vindt er een gesprek plaats, waarin de vraag op welke manier voeding, lichaam en hersenen tot elkaar in relatie staan centraal staat. Filosoof Cees Leijenhorst zal het gesprek leiden.

Meer informatie

Dit is een programma van Radboud Reflects i.s.m. het Donders Insitute for Brain, Cognition and Behaviour van de Radboud Universiteit.

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefits Card-houders € 5,- | Studenten en scholieren en Radboud Reflects-abonnees gratis.
Wil je erbij zijn? Meld je dan via het inschrijfformulier.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Meer informatie

Deel dit evenement

FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp

Gegevens

Datum:
14 november 2019
Tijd:
19:30 - 21:00
Kosten:
€7,50
Evenement Categorieën:
,
Site:
https://www.ru.nl/radboudreflects/agenda/lezingen/vm/2019/gezonde-voeding-gezonde-geest-lezing-bioloog/

Locatie

Collegezalencomplex
Mercatorpad 1
Nijmegen, Gelderland 6525 HS Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
024 361 5799
FacebookTwitterEmailLinkedInWhatsApp